Матрица на икона на Света Богородица е откритието на годината за проф. Валентин Плетньов

30.12.2016 г.
снимки: dariknews.bg
Автор: Габриела Гаврилова

Интервю за радио Варна с проф. Валентин Плетньов, директор на Регионален исторически музей - Варна, ръководител на археологически разкопки на няколко места в Североизточна България.

С какво настроение изпращате старата и посрещате новата година?

По принцип съм доста позитивен човек, при мен чашата винаги е полупълна. Общо взето съм оптимист.

Вашата случка за 2016-та?

Помогнах на един колега, който пред очите ми получи инфаркт. Тъй като и аз го преживях миналата година, така го разпознах и бързо го изпратихме в болницата и сега си е жив и здрав. В ежедневието често се случват такива неща, да направиш добро на някого, но не трябва да им се обръща чак такова специално внимание.

А в професионален план?

Много се радвам и съм доволен, че написах една книга, която искам да покажа и на Варненския митрополит. Навремето бях обещал да напиша книга за християнството на Одесос и Варна. Надявам се да има успех.

А някакъв предмет, който сте намерили, и това да ви е зарадвало?

Тази година при разкопките на средновековната крепост "Кастрици" открихме една уникална иконка – матрица за изработване на сребърни икони на Света Богородица Панагия (Всесвята), каквато е иконата в „Малката Богородица” тук, в църквата във Варна. По нея са се изработвали (изчуквали) сребърни икони. Тя няма друг паралел в страната. Но не само среброто и златото са важни, има неща по-ценни от тях.

Каква е датировката?

XIII-XIV век. Тогава се разпространява. Както и крепостта „Кастрици” всъщност, тя е обитавана през XIV век. Открихме също и една уникална сграда. Най-вероятно е страноприемницата на крепостта. Като морски град е било задължително да има такава. Голяма сграда с дворове, с отопление, с пещи, с печки…

Тази матрица, според вас, тук ли е направена, или е била донесена отнякъде?

Най-вероятно е византийска изработка, но явно майсторът, който я е донесъл, е работил и я е ползвал тук, на място. Това е една тежка матрица от бронз с релефно изображение на св. Богородица с Младенеца с размери 5 на 6-7 см. Върху нея се е слагал сребърен лист и с изчукване се е образувало позитивното изображение на самата иконка, която после се запълва и обковава. На това място в „Кастрици” преди години намерихме една голяма матрица, която сега е в експозицията на Варненския музей. Всъщност от нея е запазена около една трета от цялото изображение, то е на Христос Пантократор (Вседържител), Който с дясната ръка благославя, а в лявата държи Библията. Така че явно е имало работилница. Градът е бил активен през Средновековието, пристигали са много моряци – венецианци, генуезци и други, с които сме осъществявали търговия.

Вашето пожелание?

Добра година за всички! Здраве, радост и успехи! Хората да бъдат по-добри и малко по-усмихнати.

Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още от Интервю

Какво ще правим в четвъртък, ако умрем в сряда?

16.03.2018 г. | Пьотър Мамонов | Интервю

Интервю с руския музикант, изиграл главната роля във филма „Остров”: Господ е ревнив. Той иска човека изцяло: цялото му сърце, цялото му същество, цялото му тяло, всичките му мисли, всичките му чувства. Всичко добро, всичко истинско, всичко неподправено, всичко истинно, всичко прекрасно и възвишено – е само там, стига обаче някой да повярва.

Истинската община е Тяло Христово, останалото е приятно допълнение

09.02.2018 г. | протойерей Константин Островски и Дария Рошченя | Интервю

Трябва ли свещеникът да чете лекции на енориашите и да организира пиене на чай, как може да се обърка любовта към общуването с духовния живот и защо не си струва да се тревожим, ако някои хора напускат енорията – споделя протойерей Константин Островски.

И днес има будители

31.10.2017 г. | Деян Енев | Интервю

Деян Енев: Познанството ми с такива хора ми връща донякъде вярата в доброто бъдеще на България. Тези хора не са един и двама. Те носят своя кръст съвсем незабележимо – но усилията им постоянно превръщат мрака там, където се намират, в светлина.

Какво се случва в центъра