Матрица на икона на Света Богородица е откритието на годината за проф. Валентин Плетньов

30.12.2016 г.
снимки: dariknews.bg
Автор: Габриела Гаврилова

Интервю за радио Варна с проф. Валентин Плетньов, директор на Регионален исторически музей - Варна, ръководител на археологически разкопки на няколко места в Североизточна България.

С какво настроение изпращате старата и посрещате новата година?

По принцип съм доста позитивен човек, при мен чашата винаги е полупълна. Общо взето съм оптимист.

Вашата случка за 2016-та?

Помогнах на един колега, който пред очите ми получи инфаркт. Тъй като и аз го преживях миналата година, така го разпознах и бързо го изпратихме в болницата и сега си е жив и здрав. В ежедневието често се случват такива неща, да направиш добро на някого, но не трябва да им се обръща чак такова специално внимание.

А в професионален план?

Много се радвам и съм доволен, че написах една книга, която искам да покажа и на Варненския митрополит. Навремето бях обещал да напиша книга за християнството на Одесос и Варна. Надявам се да има успех.

А някакъв предмет, който сте намерили, и това да ви е зарадвало?

Тази година при разкопките на средновековната крепост "Кастрици" открихме една уникална иконка – матрица за изработване на сребърни икони на Света Богородица Панагия (Всесвята), каквато е иконата в „Малката Богородица” тук, в църквата във Варна. По нея са се изработвали (изчуквали) сребърни икони. Тя няма друг паралел в страната. Но не само среброто и златото са важни, има неща по-ценни от тях.

Каква е датировката?

XIII-XIV век. Тогава се разпространява. Както и крепостта „Кастрици” всъщност, тя е обитавана през XIV век. Открихме също и една уникална сграда. Най-вероятно е страноприемницата на крепостта. Като морски град е било задължително да има такава. Голяма сграда с дворове, с отопление, с пещи, с печки…

Тази матрица, според вас, тук ли е направена, или е била донесена отнякъде?

Най-вероятно е византийска изработка, но явно майсторът, който я е донесъл, е работил и я е ползвал тук, на място. Това е една тежка матрица от бронз с релефно изображение на св. Богородица с Младенеца с размери 5 на 6-7 см. Върху нея се е слагал сребърен лист и с изчукване се е образувало позитивното изображение на самата иконка, която после се запълва и обковава. На това място в „Кастрици” преди години намерихме една голяма матрица, която сега е в експозицията на Варненския музей. Всъщност от нея е запазена около една трета от цялото изображение, то е на Христос Пантократор (Вседържител), Който с дясната ръка благославя, а в лявата държи Библията. Така че явно е имало работилница. Градът е бил активен през Средновековието, пристигали са много моряци – венецианци, генуезци и други, с които сме осъществявали търговия.

Вашето пожелание?

Добра година за всички! Здраве, радост и успехи! Хората да бъдат по-добри и малко по-усмихнати.

Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още от Интервю

Истинската община е Тяло Христово, останалото е приятно допълнение

09.02.2018 г. | протойерей Константин Островски и Дария Рошченя | Интервю

Трябва ли свещеникът да чете лекции на енориашите и да организира пиене на чай, как може да се обърка любовта към общуването с духовния живот и защо не си струва да се тревожим, ако някои хора напускат енорията – споделя протойерей Константин Островски.

И днес има будители

31.10.2017 г. | Деян Енев | Интервю

Деян Енев: Познанството ми с такива хора ми връща донякъде вярата в доброто бъдеще на България. Тези хора не са един и двама. Те носят своя кръст съвсем незабележимо – но усилията им постоянно превръщат мрака там, където се намират, в светлина.

Св. Йоан Рилски в духа и държавата

18.10.2017 г. | Архангел.бг | Интервю

На 19 октомври честваме свети Йоан Рилски, когото наричаме покровител на България. Честванията на тази дата обаче не са подобаващи като за патрон на нацията. Може ли този ден да се превърне в събитие и какво би означавало това за нас?

Какво се случва в центъра