Ваканционна школа към Първо българско училище във Варна – 2016

13.08.2016 г.
Автор: Архангел.бг

През 2016 г. продължава работата по проекта „Ваканционна школа към Първото българско училище във Варна” по Програмата на Община Варна за образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи. Участници в проекта, освен Духовно-просветният център, са учители от варненски училища и деца от Центъра за настаняване от семеен тип в ЖК„Изгрев”, Варна.

Освен индивидуална работа с отделни деца за наваксване на пропуски в знанията и уменията, усвоявани през учебната година, по проекта се провеждат и занимания по приложни изкуства и музика, и учебни екскурзии в рамките на града или извън него.

Първата екскурзия тази година беше на 29 юли до историческия комплекс „Неолитно селище” в с. Неофит Рилски, общ. Провадия. Освен музейните експонати – копия на най-известните съкровища, открити по нашите земи, макет на тракийска гробница, много монети, керамика и оръжия – децата имаха възможност да разгледат възстановки на неолитно жилище от 6000-4000 г. пр. Хр. и наколно халколитно жилище от 4000-3000 г. пр. Хр., както и малки работилнички за изделия от глина, кожи и нефрит. Голяма атракция бяха силиконовите фигури на хора от онзи времена,  които си направихме снимки, и двете съвсем истински ловни кучета – бултериери, които въпреки грозноватия си вид, се оказаха доста любвеобилни. Роднини на вече изчезнала порода, в миналото те били използвани от древните хора за лов дори на мечки. Но най-силни усещания, разбира се, предизвика стрелбата с лък, в която всеки можа да пробва своите умения.

Втората екскурзия ни отведе по-близо във времето и съвсем близо в пространството. На 12 август посетихме Музея на стъклото във фабриката за стъкло в Белослав. Самата фабрика е разположена на брега на Белославското езеро и една от атракциите на нашето пътуване се оказа преминаването на отсрещния бряг с ферибота – нещо, което досега децата не бяха преживявали.

Там бяхме посрещнати от технолог-консултант, който ни разказа за пътя на стъклото от 1893 г. (когато е открита стъкларската фабрика) до наши дни. Децата имаха възможност не само да научат любопитни факти за технологичния процес, но и да присъствате на реална демонстрация – двама от майсторите във фабриката ни показаха своето умение в ръчното изработване на фигури от стъкло. Наблюдавахме как огнената стъкломаса се превръща в рибка или лебед, а децата спонтанно аплодираха всяко ново изделие.

Следващата част от обиколката беше влизане в цеха с пещите, където ни показаха и полуавтоматичната машина за производството на флакони, подобна на робот, който и подава стъкло от пещта. Нещо повече, в цеха децата имаха възможността да влизат в „стъклена пещера” – вече излязла от употреба стъкларска пещ, атрактивно приспособена да се надникне в дълбините й (с каски разбира се), там, където огънят е превръщал първичните материали в стъкломаса, сега застинала в причудливи форми и цветове.

Накрая разгледахме галерията с изделия на белославски майстори, картини и пластики от стъкло, витражи и красиви стъклени сувенири. А на изхода имахме възможност лично да благодарим на управителя на фабриката за доброто посрещане, който, преди да си тръгнем, почерпи децата с бонбони, бисквити и минерална вода.

За себе си ние отчетохме положителния ефект на тези екскурзии върху децата. Те допълнително обогатяват културата им, техните знания и представите им за заобикалящия ги свят. А това ще спомогне да изградят в себе си по-високо самочувствие и самооценка, и по-лесно ще се интегрират в живота на обществото след време.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, юни 2018

13.06.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Апостолската църква е темата на юнския (224) брой на „Алтернатива”. Личностите на св. апостоли Петър и Павел, Апостолският (у нас – Петров) пост, мисионерското дело на Църквата и доколко ние го вършим, доколко нашето християнство е като онова, на апостолите...

Три беседи за семейството

13.06.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третата беседа ще се проведе на 14 юни от 18 ч. Тя насочва вниманието ни към детските психотравми. Кои са етапите в психичното развитие на детето и кои са най-честите родителски грешки? Какви проблеми произтичат от родителските грешки...

Летни уроци в Първото българско училище във Варна

09.06.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Потопени в атмосферата на това възрожденско кътче на Варна, децата могат неусетно да се приобщят към православните традиции и ценности на нашия народ, които са го съхранили през вековете...

Какво се случва в центъра