Ваканция през Великия пост

13.04.2016 г.
Автор: Архангел.бг

През пролетната ваканция ученици от школата „Православни християнски ценности и традиции” към ОДК, гр. Варна, ни бяха на гости в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” и три дни провеждаха при нас занятията си.

През първия ден имаха беседа в храма с учителя по религия, г-жа Юлия Христова, и от нея научиха повече за устройство му и как да се държат в него. След това в учебната зала децата се запознаха с г-жа Илка Колева, която ръководи към Духовно-просветния център школа по иконопис за възрастни и школа по рисуване и приложни изкуства за деца. Тя им разказа за техниката на мозайката и нейната история, а след това всеки изработи табелка за стаята си. Беше толкова интересно, че и присъстващите родители се включиха в работата.

Вторият ден беше посветен на темата за поста и храната. Разговорите бяха за това, какво е постът, защо постим, кои храни са постни, как са се хранили хората в миналото, кои храни са вредни и кои полезни. Накрая, под вещото ръководство на нашия сътрудник  Мария Пенчева, децата си направиха постни меденки. Наистина бяха вкусни!

През третия ден малките изследователи на християнските ценности и традиции се включиха в своето първо (засега само градско) поклонническо пътуване и посетиха три варненски храма – „Св. Параскева”, „Св. Атанасий”, „Св. Успение Богородично” (Малката Богородица).

Включвайки се в тази програма, децата имаха възможност да обогатят теоретичните си знания от часовете по религия с практически личен опит, да видят и да се докоснат до храмовото изкуство и до живота в Църквата.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра