Всичко друго се постига благодарение на вярата

11.11.2016 г.
live.varna.bg
Автор: Габриела Гаврилова

Кратко интервю за Радио Варна в празничната сутрин с о. Валентин Панайотов от параклиса "Св. Мина" в кв. Владислав Варненчик.

Отец Валентин, Вие се грижите новия параклис в кв. Владиславово, разкажете ни за него.

Три години ще станат скоро, откакто параклисът е построен. Той носи името на св. Мина – един от най-почитаните светци, закрилник и покровител на семейството. Християнското семейство е много важно, защото там именно децата получават възпитание и грижи от родителите си.

Това е така в християнството, а в реалността е различно. Как може да се промени това разминаване?

Трябва да се започне още от училище. Децата там трябва да получат своите елементарни познания. А също така и в храма. Но за съжаление много малко деца идват с родителите си в храма.

А в неделното училище идват ли?

При нас идват около десетина деца. Но слава на Бога, че има и такъв интерес.

На празника на св. Мина говорим за този светец – какво от неговия живот и от неговото дело трябва да използваме днес, векове след неговата физическа смърт?

Това е вярата, която той притежава. Всичко друго се постига благодарение на вярата. Ако ние нямаме вяра, може да четем за много светци, да знаем много моменти от техния живот, но всичко ще ни се стори така, някак си, може би алегорично, напразно, нещо от миналото, което трудно може да се съпостави с нашето време. Ако имаме вяра, дори колкото синапово зърно, както е казал Христос (Лука 17:6), всичко ще ни се получи. Стига само да вярваме. Вярата трябва да бъде в сърцата ни, да бъде жива в нас.

А какъв строителен проблем има при параклиса „Св. Мина”

Да има проблем с отводняването. При изграждането не е сложена такава отводнителна тръба. Това попречи параклисът да бъде открит, да стане действащ храм. Но през лятото направихме ремонт, остава фасадата да се довърши и вътре да се шпаклова и до се боядиса.

Много ли ви струваше този ремонт?

Не зная точната сума, но всъщност основната част от нея е дарение от кметството на нашия квартал. Макар и бавно, но се надяваме ремонтът да даде задоволителни резултати и скоро да има още един храм във Владиславово.

Как ще протече днес празникът?

Той започна от вчера с празнична Вечерня и акатист към св. Мина. Днес ще отслужим Утриня и Света Литургия в храм „Св. Димитър” и след това с литийно шествие ще стигнем до параклиса, където ще извършим водосвет.

Източник: Радио Варна
Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още по темата
Още от Интервю

Спомен за митрополит Йоаникий

11.01.2024 г. | Александра Карамихалева, Сливенски митрополит Йоаникий | Интервю

Днес за мнозина духовността не е от голямо значение, но за мен е от първостепенно. Духът, Божият Дух е Който животвори. Той е Който извисява и Който възнаграждава. За това, дали пълноценно сме изживели живота си, само Господ може да каже...

За тайнството Кръщение и отговорността на кръстника

04.01.2024 г. | Юлия Коминко, епископ Йона (Черепанов) | Интервю

Разговор с Обуховския епископ Йона (Черепанов), предстоятел на Киевския Свято-Троицки Йонински манастир за тайнството Кръщение и отговорността на кръстника. Защо да станеш кръстник понякога крие духовен риск?...

Макар и в последния момент, можеш да се обърнеш към Бога

24.04.2023 г. | Светла Тодорова, Десислава Чутуркова | Интервю

„Ковачът” се занимава с темата за избора на човек и последствията от него, и за осъзнаването, което макар и късно, винаги е възможно. Интервю с Десислава Чутуркова за кинофестивалите, в които участва филмът ѝ, и за поставените в него проблеми, в светлината на християнството...

Какво се случва в центъра