Всичко друго се постига благодарение на вярата

11.11.2016 г.
live.varna.bg
Автор: Габриела Гаврилова

Кратко интервю за Радио Варна в празничната сутрин с о. Валентин Панайотов от параклиса "Св. Мина" в кв. Владислав Варненчик.

Отец Валентин, Вие се грижите новия параклис в кв. Владиславово, разкажете ни за него.

Три години ще станат скоро, откакто параклисът е построен. Той носи името на св. Мина – един от най-почитаните светци, закрилник и покровител на семейството. Християнското семейство е много важно, защото там именно децата получават възпитание и грижи от родителите си.

Това е така в християнството, а в реалността е различно. Как може да се промени това разминаване?

Трябва да се започне още от училище. Децата там трябва да получат своите елементарни познания. А също така и в храма. Но за съжаление много малко деца идват с родителите си в храма.

А в неделното училище идват ли?

При нас идват около десетина деца. Но слава на Бога, че има и такъв интерес.

На празника на св. Мина говорим за този светец – какво от неговия живот и от неговото дело трябва да използваме днес, векове след неговата физическа смърт?

Това е вярата, която той притежава. Всичко друго се постига благодарение на вярата. Ако ние нямаме вяра, може да четем за много светци, да знаем много моменти от техния живот, но всичко ще ни се стори така, някак си, може би алегорично, напразно, нещо от миналото, което трудно може да се съпостави с нашето време. Ако имаме вяра, дори колкото синапово зърно, както е казал Христос (Лука 17:6), всичко ще ни се получи. Стига само да вярваме. Вярата трябва да бъде в сърцата ни, да бъде жива в нас.

А какъв строителен проблем има при параклиса „Св. Мина”

Да има проблем с отводняването. При изграждането не е сложена такава отводнителна тръба. Това попречи параклисът да бъде открит, да стане действащ храм. Но през лятото направихме ремонт, остава фасадата да се довърши и вътре да се шпаклова и до се боядиса.

Много ли ви струваше този ремонт?

Не зная точната сума, но всъщност основната част от нея е дарение от кметството на нашия квартал. Макар и бавно, но се надяваме ремонтът да даде задоволителни резултати и скоро да има още един храм във Владиславово.

Как ще протече днес празникът?

Той започна от вчера с празнична Вечерня и акатист към св. Мина. Днес ще отслужим Утриня и Света Литургия в храм „Св. Димитър” и след това с литийно шествие ще стигнем до параклиса, където ще извършим водосвет.

Текстова обработка на записа: Архангел.бг

Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра