Франческо Пиколи спечели наградата „Стрега”

20.08.2014 г.
Автор: Лира.бг

68-та награда за литература „Стрега” беше връчена на италианския писател и сценарист Франческо Пиколи (50), съобщи „Дейли мейл”. С престижното италианско отличие в категория европейски роман беше отличен испанецът Маркос Торенте. С него се състезаваха още четирима чуждестранни финалисти, сред които Георги Господинов с романа му „Физика на тъгата”. Господинов беше сред финалистите и на приза „Фон Рецори”, спечелен през юни от французойката Майлис де Керангал.

На церемония на Капитолийския площад в Рим всички финалисти на „Стрега” четоха свои текстове на тема „Европа и метаморфозите”. Пиколо беше отличен за мемоарите си „Il desiderio di essere come tutti’ („Желанието да си като всички”). Миналата година беше награден Уолтър Сити, а през 2012 г. – Алесандро Пиперно.

„Стрега” е една от трите най-големи италиански литературни награди заедно с Viareggio и Campielloes. Нейни носители през годините са били Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Умберто Еко.

 

Още от Култура

Паисий

19.06.2022 г. | Иван Вазов | Култура

През 2022 се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Църковният славянски език

11.05.2022 г. | Борислав Аврамов | Култура

В човешката история няма друг книжовен език, който да е създаден специално за християнска проповед и молитва. Той е създаден от Църквата и за Църквата, с молитва и за молитва и проповед на Евангелието. От раждането си той е християнски език...

Немногословен ерудит

06.02.2022 г. | доц. д-р Нели Костова | Култура

Цариградският патриарх Фотий е първият средновековен библиограф и може би първият рецензент с света. Основание за тази оценка е съчинението му „Мириобиблион” - опис и анотации на прочетени от него книги...

Какво се случва в центъра