Семейството е свято – 2017

13.11.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Програмата „Подкрепа на семейството” под мотото „Семейството е свято” се провежда за четвърта поредна година в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и подкрепата на Община Варна. Тя е посветена на 21 ноември - Въведение Богородично, ден на християнското семейство и християнската младеж. Целта е да се обърне вниманието на хората днес, и особено на младите хора, към семейството като основна ценност в живота на човека и към съвременните опасности пред него.

Програмата тази година включва лекции и беседи по актуални теми, свързани със семейството – взаимоотношенията и любовта между мъжа и жената преди брака, бракът като отговорност, отговорното родителство, важната роля на бащата и проблемите, свързани с бащинството, и още не малко предизвикателства пред семейството в съвременния свят. Ще чуем гледната точка на свещениците иконом Василий Шаган и протойерей Михаил Манев, на философа доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет и на богословите Борислав Аврамов и Юлия Христова, работещи с младежи от варненски  училища.

Програма:

15.11.2017 г. (сряда)

18.00 - Бракът като отговорност – иконом Василий Шаган

Как се подготвя човек за брака, кога започва тази подготовка? Ако осъзнаем, че за Църквата бракът е тайнството на любовта, тогава възпитанието на любовта започва още от детска възраст. Бракът е отговорност – в него човек е призван да приеме живота на другия.

16.11.2017 г. (четвъртък)

18.00 - Само за жени. Тайната на женската природа
Борислав Аврамов, Юлия Христова

Защо ясната и правилна представа за себе си и за целта на нашия живот е задължителна за изграждане на правилни отношения с другия пол и за създаване на здраво семейство?

17.11.2017 г. (петък)

18.00 - Бащата в семейството (1 част). Мъжът в съвременния свят
доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

Възрастови особености на съвременния мъж: отрок, момче, юноша, младеж, мъж, старец; Социален статут на съвременния мъж в семейството: син, неженен мъж, съпруг, баща, дядо; Исторически трансформации и деформации на мъжа и неговите функции в семейството.

20.11.2017 г. (понеделник)

18.00 - Аномалии на родителската любов – иконом Василий Шаган

Родителството е много повече от това просто да имаш родени деца. Има ли граници и правила в родителството? Докъде се простират отговорностите на родителите? Не обсебваме ли волята на децата си в опит да ги опазим от света, вместо да им помогнем да се учат от грешките си?

21.11.2017 г. (вторник) - Въведение на Пресвета Богородица в храма 
Храм „Св. Николай Чудотворец”
08.00 – Утреня
09.00 - Божествена св. Литургия

23.11.2017 г. (четвъртък)

18.00 – Представяне на книги: „За семейния живот – въпроси и отговори” на св. Паисий Светогорец и „Възмъжаване” на Стив Бидълф – Борислав Аврамов

28.11.2017 г. (вторник)

18.00 - Бащата в семейството (2 част) Въпроси и проблеми пред бащите и за бащинството в съвременния свят и семейство - доц. Бойчо Бойчев, ВСУ

Къде е мястото на бащата в съвременния свят и семейство? Каква е ролята му и какви са функциите му днес? Изчерпано ли е бащинството в съвременния свят и семейство?

01.12.2017 г. (петък)

18.00 – Предизвикателствата пред съвременното семейство – протойерей Михаил Манев

В съвременния свят на усиленото „модернизиране” и „либерализиране” на обществото, семейството се оказа основната жертва и най-последно в списъка на приоритетите ни. Днес се сключват все по-малко бракове, раждат се все по-малко деца и се правят все повече аборти. Какво се случва със семейството днес?

Всички лекции и беседи ще бъдат в залата на Духовно-просветния център - ул. 27 юли" № 9.

Видео от събитията по програмата „Семейството е свято” през отминалите години - тук

Още по темата
Още от Събития

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Работното време и богослужения в празничните дни

28.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Информация за богослуженията в храм „Св. Николай Чудотворец” и работното време на Духовно-просветния център в празничните дни. График за възстановяване на дейностите в центъра...

Рождество Христово – 2022

26.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Заедно за празника. Финал на милосърдната инициатива храм „Енорийска задружност” и други моменти от празника на Христовото рождество в енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна...

Какво се случва в центъра