„Сектознание” на Александър Дворкин

18.08.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Книгата „Сектознание. Тоталитарните секти – опит за систематично изследване“ е впечатляващ с мащаба си труд на руския професор Александър Дворкин, посветен на новите религиозни движения и методите за въздействие, с които си служат  деструктивните култове.

Книгата претърпява няколко издания в Русия, а сега за първи път излиза на български език – с предговор от автора специално към българския читател. Изданието съдържа критични анализи за десетки съвременни религиозни организации, сред които „Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни“ (мормони), Свидетели на Йехова, сциентолози, муунисти, култовете на Шри Чинмой, Сай Баба и мн. др. (вж. omophor.com)

„Стремежът да се сдобиеш с бог, който да е близък, разбираем, видим и осезаем, който да снеме от теб непосилното бреме на свободата и постоянния избор, е безусловно едно от главните изкушения на падналото човечество.“ (Ал. Дворкин)

Книгата ще бъде представена в рамките на предстоящата Седмица на православната книга, която ще се проведе във Варна от 4-ти до 10-ти септември тази година.

Предговор към българските читатели

Скъпи български читатели!
Книгата, която държите в ръцете си, не може да се причисли към категорията „леко или забавно четиво". В нея се описват неща твърде неприятни, тежки, отблъскващи, ко­щунствени и възмутителни за душата на човек с нормален морал. Събитията, за които се разказва в книгата, не могат да бъдат оп­ределени другояче освен като трагични, а организациите, с чието участие са се извършвали – престъпни и човеконенавистни. И все пак с подобни общности се сблъскват мнозина от нас, в тях попа­дат близките, приятелите и роднините на най-различни хора, в това число и на гражданите на вашата благословена страна. И затова е изключително важно да знаем истината за тези организации. Тя може да помогне на много хора да не попаднат в сектите, на коле­баещите се – да решат какво да правят, а на онези, които се борят със сектите - да получат необходимата за това информация. Тъкмо с тази цел е написана книгата, която лежи пред вас.

Нашите народи живяха дълго време в един политически блок, под суровата власт на една и съща комунистическа диктатура. И много от проблемите, появили се след разпадането на Варшавския блок, са общи. Сред тях е и проблемът със сектантската експанзия в общество с твърде слаб имунитет към тази напаст. Само с общи усилия можем да се справим с тези проблеми.

Но и главното ни наследство, притежание и най-скъпоценно съкровище също е общо. Това е нашата православна вяра - духов­ният гръбнак и фундамент на нашите братски народи.

Именно благодарение на Църквата нашите народи издържа­ха най-тежки изпитания и оцеляха в най-непоносими условия. По времето на страшните гонения православните народи подне­соха на Господа благоуханен дар - цял сонм новомъченици, по­страдали от безбожната власт, и с кръвта им подпечатаха своята вярност към Христос и неговата Църква, която преживя и тези гонители и днес отново расте, водейки към спасение все нови и нови поколения.

Но това не може да се хареса на врага на човешкия род, който до края на историята ще води безумната си борба срещу Царство­то Божие, явено на земята в лицето на Църквата. Новата му атака може би не е толкова явна, колкото откритите гонения, но не става по-малко опасна от това. В някакво отношение нещата преди бяха дори по-прости: всеки знаеше къде е врагът и къде – приятелят, от­къде може да дойде нападението и какво можеш да очакваш. Днес всичко е размесено в някакъв миш-маш и съблазните причакват чо­века навсякъде. Знае се, че бесовете могат да приемат облика на ангели на светлината, и новопоявилите се секти се прикриват с бла­ги думи, добронамерени усмивки, наукообразен вид и примамливи обещания. Колко често техните разсъждения приличат на истина! За да не бъдем измамени, трябва да знаем истината за това, което се крие зад тази толкова привлекателна фасада. И това също е една от целите, която си поставя моята книга.

„Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни" (Йоан. 8:32), казва Спасителят на всекиго от нас. Свободата е най-скъпоценният дар, който Бог дава на човека. Без свобода не може да има нито истинско знание, нито истинска вяра, нито ис­тинска любов, нито истинско щастие. Без свобода не може да има спасение, защото само свободният човек може да приеме благода­тта, за да стане син Божи. Но свободата предполага отговорност, а това, уви, невинаги е приятно. За съжаление, много хора не искат да се товарят с отговорност и гледат да се избавят от нея, потапяйки се например в едни или други окултни учения, които им обещават всемогъщество и лесна реализация на всичките им (често съвсем земни) цели. Другият път (обикновено тясно свързан с първия) е да се откажеш от свободата и отговорността, връчвайки ги в ръцете на някой всезнаещ гуру, „лидер", „месия", „старец". А пък кандидати за тези (и други подобни на тях) звания – с лопата да ги ринеш. Ако разберем какво нещо е сектантската психология, която може да се срещне не само в сектите, но и в немалко уважавани институции, а понякога, уви, дори и в Църквата (та нали хората са си навсякъде хора, с присъщите им съблазни и слабости), ще ни бъде по-лесно да преодолеем това изкушение и да помогнем и на нашите близки да се справят с него. „Вие сте скъпо купени. Не ставайте роби на човеци" (1 Кор. 7:23), призовава ни апостол Павел. Нека помним винаги тези боговдъхновени думи. (…)

Александър Дворкин
Декември 2016

Третото за  последните пет години издание (отново значително доработено) на „Сектознание" на Александър Леонидович Дворкин свидетелства преди всичко за голямото търсене на трудове от този род. За съжаление държавата и народът в тяхното днешно духовно състояние не можаха да реагират адекватно на агресията на сектите, които фактически окупираха цялата страна, включително и такива затънтени краища, където дори и мечките не се чувстват добре.

„Сектознание" е уникален по своята универсалност и широта труд. Има и други издания с антисектантска насоченост, но работа­та на Дворкин е най-пълният, систематичен, достоверен и полезен инструмент за хората, загрижени за това тотално заболяване на на­шия народ. И студентът, и богословът, и религиоведът, и служи­телят на правоохранителните служби, и държавникът ще могат да намерят тук не само отговор на своите въпроси по една или друга тема, но и ще получат необходимия инструментариум за решението на възможните проблеми, които възникват при сблъсък с това слож­но и многопластово явление. (Протойерей Димитрий Смирнов)

Още по темата
Още от Нови книги

„Притчи” - нова книга на издателство „Православна класика”

12.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съдържа кратки поучителни притчи, събрали в себе си мъдрост от близки и далечни времена...

Благодатни дарове и благодатни хора

07.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е съставен и издаден на гръцки език от манастира „Параклит” („Св. Дух – Утешител”), Оропос – Гърция. На нашия книжен пазар излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в превод на Константин Константинов...

„Прераждането на душата. Православен отговор” - Илия Маринов

29.05.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Монографията на Илия Маринов е провокирана от една съвременна тенденция на разпространение на източното учение за прераждането. Увлекателно написана и богословски издържана, книгата разглежда това учение в съпоставителен план с християнската вяра във възкресението на мъртвите...

Какво се случва в центъра