Духовно просветен център

Седмицата на православната книга, 7 - 13 септември, Варна

22.08.2015 г.
Автор: Борислав Аврамов

Във Варна от 7 до 13 септември за 17-та поредна година ще бъде открит международният форум Седмица на православната книга. Организатор е Варненска и Великопреславска света митрополия със съдействието на Община Варна.

Събитието е традиционно в църковния живот на града. То събира автори, издатели и читатели на разговор по актуални въпроси от живота на обществото и Църквата, които се дискутират по цял свят и естествено, засягат и нас. Освен представяне на нови заглавия и автори, в програмата на Седмицата са включени конференции и семинари по важни за църквата теми. Досега гости на форума са били автори и издатели от Гърция, Русия, Сърбия, Черна Гора, Румъния, Украйна, Германия и др.

Основната тема на Седмицата тази година е „Мисията на Църквата за спасението на човека”. Продължава отбелязването на 1150-годишнина от покръстването на България. Честванията на този празник започнаха още през есента на 2014-а и ще се случват през цялата настояща година. Така, както и Покръстването не е един еднократен процес, който е извършен веднъж завинаги. Покръстването е дело на всяко поколение. Затова и в рамките на Седмицата на православната книга сме определили тази основна тема – „Мисията на Църквата за спасението на човека”, а предвидената конференция е посветена специално на катехизацията и въцърковяването: как хората, които ще се кръщават, да бъдат подготвяни за това тайнство и след това съединени към църковната общност.

Семинарът, който традиционно се организира в рамките на Седмицата, ще бъде посветен на християнската педагогика. По време на провеждането му ще се дискутират мнения за възпитанието на децата. Днес виждаме претенции от всички посоки за възпитаването на децата във всякакъв дух. Нашето настояване е той да бъде традиционният дух на християнските и семейни ценности.

В тазгодишната Седмица ще бъдат показани два филма за светии, които са живели в България – схиигумения Мария Дохторова и архиепископ Серафим Соболев, който е погребан в Руската църква в София. Две личности, които са оставили дълбок отпечатък в духовния живот на България през XX век и може би скоро ще бъдат канонизирани.

Специален акцент в програмата тази година е гостуването на Лимасолския митрополит Атанасий, един от учениците на наскоро канонизирания атонски монах Паисий Светогорец. Митрополит Атанасий е един от ваните и четени в момента християнски автори и проповедници. Той ще разкаже на варненци за своето общуване със старците на Света гора. Ще бъдат представени две негови книги, издадени съвсем скоро на български език.

Друг очакван гост на Седмицата на православната книга ще бъде Черногорският митрополит Амфилохий, ученик на Св. Юстин Попович и също един от известните православни проповедници днес.

От Русия очакваме протойерей Александър Торик – руски свещеник, автор на няколко православни романа за младежи – изключително интересно явление в православния свят. За първи път ще бъдат представени неговите книги в България. В Русия той е един от най-купуваните църковни автори. Очакваме скорошен превод на български език.

Сред поканените духовници са Саратовският и Волски митрополит Лонгин и д-р Атанасий Зоитакис, председател на православно издателство „Света гора”.

Нашето домакинство ще бъде осигурено за втора поредна година от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който с голяма радост и ентусиазъм продължава делото на своя предшественик.

 

 

Още от Събития

Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” - 2020

09.07.2020 г. | Архангел.бг | Събития

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” от 16 до 23 юли ще се проведе детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Могат да участват деца на възраст 7-18 г. с изявен интерес към изобразителното изкуство и към темата на Пленера...

Светлината на празника

24.05.2020 г. | отец Владимир Дойчев | Събития

Единственият начин нашият празник да има смисъл… Какво говоря? Нашето съществуване да има смисъл, е то да бъде подчинено на срещата с Христос. На разговора с Него. Именно затова са важни светите Кирил и Методий, защото разговорът с Христос без тях би бил много труден.

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

18.04.2020 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори