Празникът на Рождество Христово

28.12.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Подготовката за него започна още на 23-ти след обяд. И течеше, така да се каже, в доста направления. Залата на Центъра се украсяваше и се подреждаше реквизитът и всичко необходимо за предстоящото тържество. В книжарницата се опаковаха малките изненади, подготвени от Църковното настоятелство на двата храма за всички, които ще дойдат на празничната Литургия. В същото време се събираха и преглеждаха костюмите на коледарите, които пък преговаряха и припяваха за последен път песните и славословията за Бъдни вечер. А в кухнята, или по-точно пред нея, се разпределяха и опаковаха подаръците за нуждаещите се, закупени със средствата от кампанията „Енорийска задружност”. Бяха събрани общо 833,50 лв., както и 20-ина пакета с хранителни продукти. Със събраните средства бяха закупени допълнително още продукти и се разпределиха в 250 пакета, като всеки от тях съдържаше: колбас, сирене, кашкавал или масло, консерви, плодове, сладкиши.

Благодарим на всички вас, дарители, защото с ваша помощ на 24 декември заедно с топлия обяд, приготвен в кухнята, всеки човек получи чрез този празничен пакет и малко радост и внимание в навечерието на Рождество!

Същата вечер специална радост и внимание очакваше и възрастните хора в дом „Гергана” и децата от домовете „Гаврош”, „Княгиня Надежда” и ЦНСТ „Изгрев-Изток”. При тях отидоха коледарите и подобно на пастирите в Рождественската нощ благовестиха за чудото: „заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог”.

Празничната света Литургия на 25-ти отслужи иконом Василий Шаган в съборния храм на енорията – „Св. Николай Чудотворец”. Радостно беше да видим колко много хора са се подготвили да приемат свето Причстие – венец и смисъл на дългия период на въздържание не само от блажни храни, а преди всичко в духовен план.

Радостния възглас на коледарите „Родило се е Боже чедо” прозвуча и в храма след края на Литургията, и в залата на Духовно-просветния център, където децата от Неделното училище и най-смелите от зрителите представиха интересна празнична програма. В рождественската пиеска „Любовта е най-голямото чудо” най-малките членове на енорията показаха своето актьорско майсторство, а след това всеки имаше възможност за солово или групово изпълнение от сърце. Пораснал с една година и вече с по-голям размер китара Ники отново ни поздрави с коледни мелодии, а най-смела от по-големите членове на енорията, леля Таня, ни прочете красивия разказ на А. Разцветников „Снежинка”. Разбира се, най-очаквано и най-масово беше традиционното участие на хор „Витлеемска звезда”. Съставът му всяка година се мени, но това по никакъв начин не се отразява на радостната емоция, която блика в сърцата на пеещата енория. Така беше и тази година.

Накрая дойде време и за подаръците, които Църковното настоятелство беше осигурило с помощта на таен благодетел. Слава на Бога!

Към Галерията на празника.

Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

25.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, а в петък започва четенето на канона и акатиста в прослава на Пресвета Богородица (вж. програмата)...

Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Краен срок за изпращане на творбите е 26.03.2023 г.

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Какво се случва в центъра