Духовно просветен център

Проповед в Неделята на всички светии

12.06.2017 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри, това е неделята след Петдесетница, след слизането на Светия Дух над апостолите, когато честваме паметта на всички светии.

Всички сте чели житията та светиите. Те са много различни. Живели са в различни периоди, но всички показват едно нещо – ясно и съзнателно вярване в Бога и изповядване на тази вяра. Открито и без да се срамуват, като много от нас. И наистина, в този стремеж да бъдат с Бога, те са успели, но именно чрез Светия Дух. Преодолели са човешките страсти и още тук на земята са били част от Царството Божие – чрез Светия Дух. За тях се сбъдват думите на Христос, че още тук ще получат стократно повече от всички земни блага, а именно – вечен живот.

Помнете, братя и сестри, когато човек търси Бога, трябва да го прави открито . Ясно да заявяваме вярата си, защото тогава Бог ще бъде с нас. Амин!

Видеозапис на проповедта:

Още по темата
Още от Проповеди

За съда на любовта и пътя на промяната

22.02.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

В онзи ден всичко ще премине, дори вярата и надеждата, и ще остане само любовта. И изправени пред Божията любов, ние ще можем категорично да видим себе си – доколко сме разрушили вложеното в нас от Бога, доколко сме изгубили своята човечност.

Всичко мое е твое

17.02.2020 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Господ Иисус Христос можеше да разкаже само тази първа част, за блудния син, която е толкова оптимистична... Защо разказва и за другия син? Този разказ за сина, който винаги следвал баща си, се отнася за всички християни...

Време е да сверим докъде сме стигнали

16.02.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Дали сме още с блудници, или вече се обръщаме към Бога; дали, вече ни посрещат на трапезата и имаме мир и радост в сърцето си, или сме онзи, верният, който работи на нивата и още не се е върнал при баща си, за да види трапезата Му пълна с блудници, чиито нозе умива лично Отца му и се радва, че са живи.

Какво се случва в центъра

Семейство и възпитание

Защо ни е нужен баща? (ВИДЕО)