Проповед в Неделята на всички светии

12.06.2017 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри, това е неделята след Петдесетница, след слизането на Светия Дух над апостолите, когато честваме паметта на всички светии.

Всички сте чели житията та светиите. Те са много различни. Живели са в различни периоди, но всички показват едно нещо – ясно и съзнателно вярване в Бога и изповядване на тази вяра. Открито и без да се срамуват, като много от нас. И наистина, в този стремеж да бъдат с Бога, те са успели, но именно чрез Светия Дух. Преодолели са човешките страсти и още тук на земята са били част от Царството Божие – чрез Светия Дух. За тях се сбъдват думите на Христос, че още тук ще получат стократно повече от всички земни блага, а именно – вечен живот.

Помнете, братя и сестри, когато човек търси Бога, трябва да го прави открито . Ясно да заявяваме вярата си, защото тогава Бог ще бъде с нас. Амин!

Видеозапис на проповедта:

Още по темата
Още от Проповеди

Какво е Кръстът за нас?

14.09.2018 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Да намериш три кръста и да кажеш, че един от тях може да съживи мъртвец... Безумие, нали! Априори го отхвърляме като възможност. Ала тези хора са били толкова убедени, че за тях е било по-ясно от аксиома в математиката – Христовият кръст възкресява.

От звани да станем избрани

04.09.2018 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Да променим живота си. Да сме готови за среща с Бога и вътре в нашето сърце да откликнем на тази сватбена трапеза, която се явява и всяка една Божествена литургия, на която влизаме в радостта на Господа...

За лозето и благото на Стопанина

30.08.2018 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Мислим си, че без Бога сме свободни, че така живеем по-лесно, присвоили Неговото имане… Но когато прогоним Бога на тишината, с какво ще я запълним в себе си? Кой ще отговори на нашите вътрешни чувства и копнежи… Без Бога губим всичко!

Какво се случва в центъра