Духовно просветен център

Приятели на Славина

21.03.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Наскоро във Фейсбук се появи нова група, към която не можехме да останем равнодушни. Тя е в подкрепа на Славина от Варна и майка й Галя. Познаваме майката и публикуваме това съобщение с нейно съгласие.
Носейки своя кръст, тя стигна до нашата енория и стъпка по стъпка (в откраднатите часове от грижите за детето) започна да опознава живота в Църквата. Споделяме историята им, за да разширим кръга на съпричастните, което да даде шанс по-бързо да се случи необходимото.

Коя е Славина?

Тя е на 19 години и е болна от синдром на Рет. Децата с този синдром говорят много трудно или изобщо не говорят, не могат да използват и ръцете си за комуникация, но според съвременните изследвания могат да се научат да общуват с очи. И Славина може да бъде научена да комуникира по начин, по който да я разберат. Тя обича да слуша приказки и музика, да вижда хора, да се вози в кола... (Повече информация за болестта на този линк: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_13075.html)

Какво е необходимо за Славина?

Славина има нужда от специални грижи и от хора, които я подкрепят и обичат. Тъй като не може да се движи, има нужда от рехабилитация, както и от лифтер (за да може майка й по-лесно да я повдига и слага в количката). Има нужда от обучение да общува с очи.

Какво можем да направим?

Освен подкрепа на майката в грижите за детето, която дават близките и приятелите, ние може да ги подкрепим, като съберем пари за следните неща (подредени са приоритетно и по реда, в който ще бъдат заплатени, ако се събере необходимата сума):

1. 1600 евро., за да премине майката курс по ABR терапия, за подобряване и поддържане на физическото състояние на Славина. (подробности - тук), както и средства за пътуване до Македония и престой няколко дни. 

ВАЖНО! Средствата по първа точка (за курса и пътуването) вече са осигурени, Славина се подготвя за път. Благодарим на всички, които помогнаха! Особено на групата по проекта "Съпричастност".(20.04.2017)

2. 1300 лв. за лифтер, с който по-лесно да може да бъде вдигана и пренасяна.

3. 1995 долара за компютър, който може да се управлява с поглед (повече подробности тук: https://www.tobiidynavox.com/…/eye-gaze-devic…/pceye-mini2/…)

ВАЖНО! Средствата вече са осигурени, Славина беше обучена и ползва компютъра. Денем с нея се се занимава асистент-специалист, дори опитват арт терапия. Майка й ходи на работа и мечтае за първата картина на Славина, която да украси дома им. Благодарим на всички, които помогнаха! (Благовещение, 2019)

Още от Милосърдие

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

14.04.2020 г. | Архангел.бг | Милосърдие

В настоящата ситуация на извънредно положение нашата инициатива Енорийска задружност не може да се случи, както друг път, но може да откликнем на поканата на отец Василий, отново да дарим радост за Великден - ето как...

Милосърдието се възпитава

11.03.2020 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Днес децата наистина навсякъде могат да видят всичко... В такъв случай е важно да възпитаме у тях вкус към истински стойностното, за да се научат да застават на негова страна...

Енорийска задружност за Рождество Христово

13.12.2019 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, започва сбиране на хранителни продукти и средства за рождественските пакети за нуждаещи се.

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори