Приятели на Славина

21.03.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Наскоро във Фейсбук се появи нова група, към която не можехме да останем равнодушни. Тя е в подкрепа на Славина от Варна и майка й Галя. Познаваме майката и публикуваме това съобщение с нейно съгласие.
Носейки своя кръст, тя стигна до нашата енория и стъпка по стъпка (в откраднатите часове от грижите за детето) започна да опознава живота в Църквата. Споделяме историята им, за да разширим кръга на съпричастните, което да даде шанс по-бързо да се случи необходимото.

Коя е Славина?

Тя е на 19 години и е болна от синдром на Рет. Децата с този синдром говорят много трудно или изобщо не говорят, не могат да използват и ръцете си за комуникация, но според съвременните изследвания могат да се научат да общуват с очи. И Славина може да бъде научена да комуникира по начин, по който да я разберат. Тя обича да слуша приказки и музика, да вижда хора, да се вози в кола... (Повече информация за болестта на този линк: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_13075.html)

Какво е необходимо за Славина?

Славина има нужда от специални грижи и от хора, които я подкрепят и обичат. Тъй като не може да се движи, има нужда от рехабилитация, както и от лифтер (за да може майка й по-лесно да я повдига и слага в количката). Има нужда от обучение да общува с очи.

Какво можем да направим?

Освен подкрепа на майката в грижите за детето, която дават близките и приятелите, ние може да ги подкрепим, като съберем пари за следните неща (подредени са приоритетно и по реда, в който ще бъдат заплатени, ако се събере необходимата сума):

1. 1600 евро., за да премине майката курс по ABR терапия, за подобряване и поддържане на физическото състояние на Славина. (подробности - тук), както и средства за пътуване до Македония и престой няколко дни. 

ВАЖНО! Средствата по първа точка (за курса и пътуването) вече са осигурени, Славина се подготвя за път. Благодарим на всички, които помогнаха! Особено на групата по проекта "Съпричастност".(20.04.2017)

2. 1300 лв. за лифтер, с който по-лесно да може да бъде вдигана и пренасяна.

3. 1995 долара за компютър, който може да се управлява с поглед (повече подробности тук: https://www.tobiidynavox.com/…/eye-gaze-devic…/pceye-mini2/…)

Всеки, който има желание може да внесе пари на следната сметка:

Титуляр: Славина Янкова Янева
Сметка: BG90RZBB91551004476229
Райфайзен банк

Още от Милосърдие

Енорийска задружност за Рождество Христово

02.12.2018 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, започва сбиране на хранителни продукти и средства за рождественските пакети за нуждаещи се.

24 октомври – Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства

23.10.2018 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Молебенът ще бъде отслужен във всички български храмове. Датата не е избрана случайно. На 24 октомври Православна църква почита чудотворната икона на Божията Майка „Радост за всички скърбящи”. В храм „Св. Николай Чудотворец” ще започне в 9.30 ч...

Непознатата история: Варна се грижи за своите бедни

03.03.2018 г. | Марица Гърдева | Милосърдие

Благотворителността е символ на най-висши човешки качества – милосърдието и добротата. От тези именно християнски ценности се ръководели някога местната власт и гражданите на Варна, когато се грижели за своите нуждаещи се събратя...

Какво се случва в центъра