Книгата „Полът – мъже, жени, пол, феминизъм" и група "Бълхи"

14.11.2014 г.
Автор: Архангел.бг

На 10 ноември в залата на Духовно-просветния център беше представена книгата на Фредерика Матюс-Грийн „Полът – мъже, жени, пол, феминизъм” издадена от „Синтагма”, Велико Търново. В рамките на инициативата „Подкрепа за семейството”, посветена на Деня на християнското семейство, книгата събра читатели и слушатели, които се интересуват от проблемите на мъжко-женския дискурс – различия, брак, семейство, бременност, аборти, феминизъм. Авторката минава през специфичен житейски опит, започнал с феминисткия активизъм на 60-те и стигнал до православната вяра. Книгата показва как се изработва твърдо и убедително мнение за премълчавани с години проблеми, изразено обаче с чувствителност и публицистичен вкус.
Книгата беше представена от доц. Бойчо Бойчев, о. Василий Шаган и Десислава Неделчева.

За доц. Бойчев, свикнал систематично да анализира „систематични” текстове, книгата на Фредерика Матюс-Грийн е трудна за анализ от такъв характер, защото е  изпъстрена с разнообразни статии, които се обединяват от един център. Тя е мозайка от разказани срещи, размишления, писани при различни поводи, статии за някои женски списания и т.н. Той постави своите акценти, един от които беше върху моралния избор за аборт.  „Аргументът, че абортът е морален избор, понеже жената е взела решение да го направи, за мнозина е вбесяващо лицемерен. Какво общо има вземането на решение? Нима постъпките ни се оневиняват, ако първо сме ги обмислили? /../ Абортът е кърваво насилие и жените го избират в мъката си поради липса на по-добър избор”.

Десислава Неделчева се спря на разликите между „пол” и „джендър”, като описа ситуацията на  развитие на темите за пола у нас в социален и литературоведски аспект, включително и на създаването на български центрове за джендър изследвания след 89-та година. До каква степен феминизмът като теория и практика изразява младите образовани жени в България след падането на Берлинската стена и откъде идва идеологическото изкривяване. Оказва се, че сделката с феминизма е неизгодна за жените. Къде е сблъсъкът между феминисткото движение и православното християнство и защо в един момент феминисткият възглед престава да изразява жената?

Отец Василий Шаган избра друг акцент в книгата. Той говори за своя опит на свещеник и за т. нар. „късен брак”. Той цитира следното: „През първото десетилетие от физически зрелите им години младите хора може да не се женят, но се влюбват. Влюбват се и после връзките им се разпадат, понасят ужасна болка, но откриват, че с времето я преодоляват. Може да им се случи няколко пъти. Постепенно свикват; научават, че могат да отдават сърцата си и после пак да си ги вземат; научават се като начало да предпазват сърцата си от достъп. Научават се да подхождат към една връзка с цел да получат каквото искат и да са готови всеки момент да си съберат багажа. До момента на сватбата са имали много възможности да научат как се бяга от обещание. Тренират за развода.”

Вечерта завърши с концерт на групата за автентичен български и уелски фолклор „Бълхи”. В нея участва нашата нова учителка по английски език в Неделното училище – Мишел. Тя пя уелски песни, а нейните съ-групари песни от Родопите, от Македония и от с. Аврен. Акомпаниментът беше с много интересни музикални инструменти. Залата пя и ръкопляска на радостната среща между теми, националности и фолкор, все неща, които сродяват.

 

Още от Какво се случва в центъра

Младежко пътуване до Патлейна и Велики Преслав

24.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 1 октомври Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна организира младежко пътуване до манастира „Св. Пантелеймон” в Патлейна и гр. Велики Преслав. Подробности за участие и записване - в статията...

Алтернатива – септември, 2022

22.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В септемврийският брой на „Алтернатива” продължава темата за духовния живот, как да живее християнина и как да служи. Спомняме си и за новпреставилия се отец Илия Попов, на 29 август се изпълниха 40 дни от неговата кончина...

Да изпишеш Архангел

01.09.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Да изпишеш образа на Архангел Михаил, спазвайки всички канони и техники в иконографията, и то за 10 дни – възможно ли е? С тази амбициозна задачи се заеха участниците в Третия мастър клас по иконопис за деца, тази година посветен на образа на св. Архангел Михаил...

Какво се случва в центъра