Семинар "Психосоциална рехабилитация и духовно обгрижване на зависими и техните близки”, първи и втори ден

24.02.2015 г.
Автор: Архангел.бг

На 23 февруари, в залите на Духовно-просветния център започна семинар „Психосоциална рехабилитация и духовно обгрижване на зависими и техните близки”, организиран от сдружение „Отвори очи” и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими.

Семинарът ще бъде на два етапа по три дни. Датите за февруари и март са 23, 24 и 25.
Семинарът ще обговаря връзката в грижата за зависимия между психосоциалната методика и православно-духовната. Вчерашният ден стартира с думи на домакина – о. Василий Шаган, обявяване на програмата и целите на семинара от Цветина Мицова и думи от духовника на ПЦДОН – о. Георги Фотакиев.

След кафе-паузата започна същинската работа с Елмира Нешева от Националния център по наркомании. Нейните теми бяха „Видове ПАВ и тяхното въздействие върху човешкия мозък” и „Опиати и тяхното лечение”, както и „Стимуланти и и зависимостта към тях”. По-нататък през деня темите продължиха със зависимостта към канабис и неговото използване за медицински цели; превенцията на употребата на наркотични вещества и европейските стандарти в качеството на превенцията на употребата на наркотици”.

Във вторник, 24 февруари семинарът продължава с принципите, режима и особеностите на живота в терапевтичната общност с Миглена Ставрева от Терапевтична общност „Феникс”.
Последният ден на семинара за февруари ще бъде свързан със социалната дейност на църквата – лекция на о. Василий Шаган и социалната дейност в контекста на рехабилитацията на зависими с Бисер Божков.

При откриването о. Георги Фотакиев сподели някои от проблемите на Центъра в кв. Аспарухово – необходимостта от откриване на Женски център и разширяване на дейността на съществуващата база  и екип в грижата за вече настанените момчета. Ето част от неговите думи: „Слава Богу, имаме много приятели, които ни помагат за храна или за друг вид грижа с изцяло доброволен труд, но не достигат средствата. За да бъде помогнато на един човек – с това се занимават много хора. Вече повече от 15 години приемам хора вкъщи, в моето семейство, защото няма място и ми става все по-трудно да се чувствам отговорен за изпадналите в беда, които търсят помощ при нас, а не сме в състояние.

Търсим сграда за откриване на център за обгрижване на жени. Имаме идея, но на този етап няма устойчиво финансиране това да се случи. Търсим и сграда за ресоциализационен център”.

 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Пътят на школа „Кандилце” към Рождество Христово

25.12.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Каква е причината, накарала нашия Бог да изпрати Своя Син на земята, да се роди като беззащитен Младенец? Как се подготвя е как се случва всичко това? Откъде научаваме за тези събития?... Важни знания, с които се запознаха децата от школата преди празника на Христовото Рождиство...

Какво се случва в центъра