Научно-практически семинар „Взаимодействие на Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК с родители, институции и организации за възпитанието на децата

13.03.2017 г.
Автор: Архангел.бг

За осма поредна година Общински детски комплекс – Варна проведе на 10 март открит педагогически съвет под формата на научно-практически семинар, като за пореден път фокусът на форума беше върху личностното развитие на децата, обучаващи се в школите на комплекса.

Участие в семинара взеха представители от различни институции с различен опит и възгледи по обществените проблеми, но свързани от нещо важно – грижата за възпитанието и духовното здраве на децата ни в агресивно-конкурентната среда на нашето време. Среда, в която те израстват и се развиват, но за съжаление образците за човешки отношения, които виждат, много често са далеч от желаните и очакваните.

От страна на Варненската и Великопреславска света митрополия участие в семинара взе иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветният център при храм „Св. Архангел Михаил”, като представи доклад на тема: „Значението на християнската култура за възпитанието на подрастващите”. Със свой доклад – „Религията и подрастващите” – се представиха и учителите по религия към Школите на ЦПЛР-ОДК „Православни християнски ценности и традиции” Дарина Кючукова и Юлия Христова (сътрудник на Духовно-просветния център).

Парадоксът в българското общество – каза отец Василий, – е постоянното търсене на образа, в който да образоваме и възпитаваме своите деца. В корена на думата образование, стои понятието образ и следователно образоващите трябва да са наясно, към кой образ водят своите ученици, онази основна, обществено приета цел, която следват. Същото важи и за институциите, отговорни за възпитанието (духовната храна, която даваме на децата). Те би трябвало да избират най-подходящата храна за личностното израстване и развитие на децата.

Юлия Христова допълни темата, като обърна внимание на проблемите, до които води изтласкването на християнската религията извън обсега на духовната култура на обществото и възпитаването на децата под влиянието на масовата култура и медиите. Те израстват без категорични общоприети нравствени ориентири, незащитени от атаките на едни или други духовни учения, опасни за неопитните души. Потребителският характер на нагласите в обществото днес допълнително утежнява ситуацията. Израстват нестабилни личности, търсещи задоволяване на своите потребности на всяка цена, поради липса на по-висша цел и смисъл в живота. Нещо, което би дало християнското възпитание на децата.
Запис на целия доклад на отец Василий може да намерите в Аудио раздела на сайта (файл – тук)

Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

25.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, а в петък започва четенето на канона и акатиста в прослава на Пресвета Богородица (вж. програмата)...

Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Краен срок за изпращане на творбите е 26.03.2023 г.

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Какво се случва в центъра