Завърши младежкият форум „Човекът – едно защо”

04.09.2016 г.
Да се запознаем!
Автор: Архангел.бг

28 младежи от Варна се включиха във форума, провел се от 1 до 4 септември в СОК „Камчия”. Програмата беше наситена със срещи, в които младите хора общуваха с  богослови, свещеници, педагози и психолози, работещи с ученици и младежи, музиканти и др.

Днес много се говори за липсата на интерес у младите към много сфери от заобикалящия ги свят, за нихилизма им и склонността им да живеят изолирани и по-скоро във виртуалното пространство, отколкото тук и сега. И като се замислим – нищо ново под слънцето. Опозицията между поколенията е белег на всяко общество. Затова не е от полза само да я регистрираме, а да търсим начини да я превъзмогнем.

Но за да чуем личната позиция на младите, беше нужно да се срещнем и да покажем лично отношение към тях от наша страна. Затова решихме да ги съберем, да поговорим с тях като с личности, да видим какво им харесва и какво не в църквата, виждат ли някаква своя роля в нея, да чуем техните въпроси.

Логото „Човекът – едно защо”, беше основната тема за дискусия.  Какво е да си истински човек - просто да имаш външните човешки черти, или да носиш характерните духовни качества? Очаквахме и техните въпроси, надявахме се да не им е достатъчно чутото и видяното от медиите или от някъде другаде.

Беше ни интересно да видим как мислят тези млади хора, младежите от Църквата и приятелите, които бяха довели със себе си. Надявахме се да се опознаят и през това сближаване да усетят смисъла на Църквата като общност, да се докоснат до  българската православна култура по един нов и адаптиран за младите начин. 

Когато избирахме начините, се стремяхме да е забавно, да няма лекции, а в игри и беседи да обменяме опит, който да анализираме заедно.

Общувайки с тях, ни стана ясно, че младежите имат желание да се събират, да участват и в други инициативи за младежи, и ние, от своя страна, не бива да пропускаме тази възможност. Диалогът е възможен, стига да намерим подход спрямо техните особености и навици за общуване.

Така Форумът ще продължи през годината с периодични срещи в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” по теми, определени от младежите, където личната позиция, личното мнение и личната вяра отново ще бъдат в центъра на дискусите.

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра