Дни на православната икона

30.11.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Дните на православната икона се провеждат се за първа година в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”. Целта им е да обогатят културата на християните относно учението на Православната църква за иконите. Интересуващите се от тази тема и начинаещите иконописци могат да посетят лекциите на иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на иконописната школа към центъра. Предвижда се посeщение в Археологическия музей и среща с реставратора Константин Угринов и специалиста по християнско изкуство Васил Тенекеджиев. Част от експозицията на старинни икони са творби на известните майстори, работили във Варненски и Добрички район.

Програма

2 декември
18.00 - Откриване на изложба на икони (обща изложба) (още)

3 декември
12.00 - Иконата през вековете по нашите земи – посещение в Археологическия музей, Варна. Експозиция на старинни икони, беседа

14.30 - История на иконата - лекция на Диян Димитров, иконописец, ръководител на школа по иконопис

16.30 - Канон и символика в иконописта - лекция на Илка Колева-Димитрова, иконописец, ръководител на школа по иконопис

4 декември
12.00 - Прожекция на филма "Икона" на епископ Йован Пурич 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра