Истината не е въпрос на гледна точка

01.12.2016 г.
addiyar.com
Автор: Калин Руменов

Интервю на журналиста Калин Руменов с иконом Василий Шаган от храм „Св. Николай Чудотворец” и доц. Бойчо Бойчев от ВСУ по повод  Деня на християнското семейство.
Оригинално заглавие - „Допуска ли човешката природа еднополови семейства?”

Доц. Бойчо Бойчев:  Съвестта на човека трябва да води към това да отстоява природно  присъщото, а именно, че семейството се състои от мъж и жена и техните деца. Човешката природа не допуска хората да са с еднакъв пол в семейството, това е противоречие.

Преследването на материални цели не може да бъде оправдание за физическия разпад на семейства, които търсят препитание в чужбина. Всеки носи лична отговорност за това, което прави. Когато той сведе живота си до „тук“ и „сега“ и до измеренията на материалното и успеха, тогава той не понася отговорността си. При формално съществуващи семейства, в които има разделение – единият работи в чужбина например, връзката отслабва. По този начин и връзката с децата се изчерпва. По-добре да дадем на детето нашето присъствие, отколкото пари, които то може всякак да похарчи.

Иконом Василий Шаган: Страхът и човешката неориентираност са причина много родители да живеят на семейни начала без да искат да сключат брак. Това обаче влияе на възпитанието на децата... Мъжът по природа е отговорен човек и не може да мисли за живот на семейни начала. Най-голямата язва е изгубването на истинските разбирания какво е човекът и към какво е призван, всеки пол е изгубил основните си характерни черти - мъжът – отговорност, а жена своята женственост. Еманципацията сложи мъжа в особена ситуация, но мъжете сами дадоха право на жените да заемат подобни позиции, защото изгубиха своята мъжественост. Не можем да мислим, че истината е въпрос на всяка гледна точка, истината е една и тя е изворът. Ние трябва да го търсим, да разберем къде е той и да черпим от него. В него се разрешават всички антропологични въпроси. Когато човек знае кой е като пол и какво представлява, тогава по друг начин от рано може да формира живота си. По един начин да се възпитават момчетата, по друг момичетата.

Ние трябва да признаем своето поражение. Живеем в трудни времена, много хора са принудени да работят далеч, но това не е повод за отчаяние. Ние празнуваме като осъзнаваме своето човешко поражение. Но точно това е празник, да виждаме тази ценност, която трябва да поставим в основата на своя живот. Ако Бог е на първо място в живота ни, всичко останало ще си дойде на мястото.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл (тук).
Източник: Дрик радио

Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра