Младежки фестивал „Будителски слова”

23.10.2016 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието сме на Деня на народните будители – 1 ноември. Датата не е избрана случайно – на този ден в миналото чествали паметта на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски (днес на 19 октомври). Празникът е трябвало „да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията”. Така е отбелязано в Прокламацията на празника, прочетена от министъра на просвещението, Стоян Омарчевски, пред Народното събрание през 1922 г. За съжаление през 1945 г. е заличен от списъка на официалните празници, защото дублирал 24 май. Възстановен е едва през 1990 г. по идея на сдружение „Мати Болгария” и до днес все още минава като един нов и не особено познат повод за празнуване.

В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” за втора година продължаваме да работим по проекта Младежки фестивал „Будителски слова”. Тази година предвиждаме поредица от срещи с ученици от варненските училища. Темите на срещите са посветени на българския език и будителите още от времето на св. Седмочисленици и св. Йоан Рилски до наши дни. Смятаме, че това е добър начин за съвместно отбелязване на този ден и се надяваме чрез фестивала „Будителски слова” с общи усилия да изпълним времето от деня на св. Йоан Рилски до Деня на народните будители в поредица от празници на българския дух.

Ние вярваме, че Будителството и Възраждането не са само исторически явления от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес.

Фестивалът се организира от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан със съдействието на Община Варна.

Още от Събития

Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а в залата на втория етаж беше представена беседа за Васил Левски...

Девет години от упокоението в Господа на отец Георги от Жегларци

12.02.2024 г. | Десислава Неделчева | Събития

Веднъж отидохме при отец Георги в Жегларци... Извинихме се, че му прекъсваме работата, че сме дошли по никое време, а той, зарадван, ни подкани да влезем в къщата. После, като насядахме около него, каза: „Вие не сте дошли сами, Христос ви е довел тук.”

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Какво се случва в центъра