Младежки фестивал „Будителски слова”

23.10.2016 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието сме на Деня на народните будители – 1 ноември. Датата не е избрана случайно – на този ден в миналото чествали паметта на покровителя на българския народ св. Йоан Рилски (днес на 19 октомври). Празникът е трябвало „да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията”. Така е отбелязано в Прокламацията на празника, прочетена от министъра на просвещението, Стоян Омарчевски, пред Народното събрание през 1922 г. За съжаление през 1945 г. е заличен от списъка на официалните празници, защото дублирал 24 май. Възстановен е едва през 1990 г. по идея на сдружение „Мати Болгария” и до днес все още минава като един нов и не особено познат повод за празнуване.

В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” за втора година продължаваме да работим по проекта Младежки фестивал „Будителски слова”. Тази година предвиждаме поредица от срещи с ученици от варненските училища. Темите на срещите са посветени на българския език и будителите още от времето на св. Седмочисленици и св. Йоан Рилски до наши дни. Смятаме, че това е добър начин за съвместно отбелязване на този ден и се надяваме чрез фестивала „Будителски слова” с общи усилия да изпълним времето от деня на св. Йоан Рилски до Деня на народните будители в поредица от празници на българския дух.

Ние вярваме, че Будителството и Възраждането не са само исторически явления от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес.

Фестивалът се организира от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан със съдействието на Община Варна.

Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

25.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, а в петък започва четенето на канона и акатиста в прослава на Пресвета Богородица (вж. програмата)...

Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Краен срок за изпращане на творбите е 26.03.2023 г.

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Какво се случва в центъра