Първа среща по проекта „Будителски слова”

29.10.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Какво значи народен будител и кои са тези, великани на българския дух? Защо министърът на просвещението през 1922 г. предлага на Народното събрание за дата на този празник да бъде избран денят, в който честваме покровителя на българския народ св. Йоан Рилски? Как един монах-отшелник е заслужил да се нареди сред първите народни будители, редом със светите Седмочисленици? Може би защото е показал какво е да си християнин, и какво означава да живееш като Този, в Когото вярваш? Защо е важно да помним, че християнството е в основата на българската култура? Какво значи да си събуден, и кога си приспан? Кой ни приспива и защо и по какъв начин го прави?

Тези и други въпроси бяха зададени на 27 отомври на първата среща по проекта „Будителски слова” на Духовно-просветния център. Участници в нея бяха ученици от 9, 10 и 11 клас на IV езикова гимназия „Фр.Ж. Кюри”, а от наша страна – иконом Василий Шаган и Борислав Аврамов. Много от въпросите нарочно оставихме отворени, да поддържат будно съзнанието на младите ни събеседници, за да търсят и да отстояват истината за смисъла и важните принципи в живота си.

Срещите по проекта ще продължат и в други варненски училища, а също и при нас на „27 юли” № 9.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат първият брой на „Алтернатива” за 2022 г. Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната”, а именно една нова година...

„Празнични икони” - нова рубрика на канала Архангел.бг Варна

30.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия епизод от поредицата представяме иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Въведителни беседи преди кръщение. 3 част

26.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Кой е Иисус Христос? Откъде знаем за Бога и за Христос? Има ли критерий за правилното разбиране на Библията? Какво представлява Преданието? Как тази свещена история се явява актуална и днес? На тези и други важни въпроси може да намерите отговор в поредния епизод от „Въведителните беседи”...

Какво се случва в центъра