Духовно просветен център

Първа среща по проекта „Будителски слова”

29.10.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Какво значи народен будител и кои са тези, великани на българския дух? Защо министърът на просвещението през 1922 г. предлага на Народното събрание за дата на този празник да бъде избран денят, в който честваме покровителя на българския народ св. Йоан Рилски? Как един монах-отшелник е заслужил да се нареди сред първите народни будители, редом със светите Седмочисленици? Може би защото е показал какво е да си християнин, и какво означава да живееш като Този, в Когото вярваш? Защо е важно да помним, че християнството е в основата на българската култура? Какво значи да си събуден, и кога си приспан? Кой ни приспива и защо и по какъв начин го прави?

Тези и други въпроси бяха зададени на 27 отомври на първата среща по проекта „Будителски слова” на Духовно-просветния център. Участници в нея бяха ученици от 9, 10 и 11 клас на IV езикова гимназия „Фр.Ж. Кюри”, а от наша страна – иконом Василий Шаган и Борислав Аврамов. Много от въпросите нарочно оставихме отворени, да поддържат будно съзнанието на младите ни събеседници, за да търсят и да отстояват истината за смисъла и важните принципи в живота си.

Срещите по проекта ще продължат и в други варненски училища, а също и при нас на „27 юли” № 9.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - септември, 2020

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Празниците на Църквата ни помагат не само да се докоснем до вечността на Божието царство, но обръщат погледа ни и към нашия живот. Надяваме се, че статиите в новия брой ще бъдат добър повод за размисъл в началото на Църковната нова година...

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

28.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият модул на „Съпричастност” започва. В сряда, 2 септември, от 18:30 ч. е първата среща на тема: „Отговорност и безотговорност в нашия живот”. Водещ: иконом Василий Шаган. Мястото е известно – в двора на Духовно-просветния център, ул. „27 юли” № 9.

Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Образа на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца....

Какво се случва в центъра