Живеем от Богоявление до Богоявление

06.01.2024 г.
lovechmedia.com
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган, 06.01.2017, храм „Св. Николай Чудотворец"

Какво е за нас, братя и сестри, явяването на Бог? Някои казват, че ние живеем от Богоявление до Богоявление, защото и в раждането на Христос виждаме явяването на Бог, и в Неговото Възкресение. Но днес по особен начин Бог се явява, за да може в Него да познаем Неговата истинска Божествена същност и Неговата светлина за просвещаване на всички.

Когато Христос влиза в Йордан, Йоан Предтеча казва: „И Ти ли идваш да се кръстиш от мен? Аз не съм достоен да се наведа до обущата ти дори”, или „да развържа ремъка на обущата ти”, както се казва на друго място. Но Неговото влизане, на Този, Който няма никакъв грях, е всъщност за наше очистване и за наше освещение. С влизането на Христос в Йордан ние получаваме възможност за очистване от нашите собствени грехове и за спасение на нас самите. Явяването на Бог в трите Му Лица е свидетелство за откровение на царството Божие. Затова идва и Христос в този свят, да проповядва Божието царство и да призове всички нас към него.

Но искам да обърна вашето внимание и на това че Кръщението на Христос е свидетелство и потвърждение на нашето кръщение. Ако Йоан проповядваше покайно кръщение, като казваше: „Покайте се и се кръщавайте за очистване на греховете”, то Христос идва и ни кръщава с Дух и с огън, както казва Писанието. Това означава, че ние, които се кръщаваме в името на Христос, от една страна, се очистваме от всичките свои грехове, а от друга страна, получаваме призвание за Царството Божие. С Духа на истината и с огъня, който Христос е донесъл, чрез Битието ние получаваме истинско вдъхновение за вечния живот. И нашето кръщение е тайнството, което би трябвало винаги да ни държи в Духа на истината, и чрез което да влезем в Царството Божие. Не е лъжа обаче, че ние след своето кръщение много често забравяме за тези дарове и не живеем според Духа на истината, и следователно кръщението за нищо не ни ползва. Затова св. Йоан Предтеча казва на онези, които идват при него да се кръщават: Внимавайте как живеете, защото дървото, което не дава плод – след кръщението има предвид – изсъхва и бива отсичано и изгаря. Затова и ние след своето кръщение, ако не даваме плод според вярата в Духа на истината, ще бъдем като сухо дърво отсечени и хвърлени в огън, непотребни, и ще изгубим Царството Божие. Нашето кръщение ни призовава да живеем в Духа на Божията правда, в Духа на истината. А който живее в Божията правда, ще има мир и радост.

След като вчера направихме водосвет тук, в храма, в днешния ден се освещават водите във водоемите, като така се освещава цялото естество, което Бог е сътворил. Хубаво е да си вземем от тази вода за вкъщи, като я използваме с нужното благоговение както за освещаване на домовете си, така и за изцеление, за прогонване на всяко зло. И нека се радваме заедно, че Христос отново е с нас. Амин!

 

Още по темата
Още от Богоявление

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2024 г. | Архангел.бг | Православни празници

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Богоявление. Празникът на Светлината

06.01.2023 г. | Катрин Асланоф | Православни празници

На 6 януари Православната църква празнува само едно събитие от живота на Иисус Христос – Кръщението на Господа е единственото събитие, което се оповестява този ден. Четиримата евангелисти считат това събитие за също толкова важно, колкото Разпятието и Възкресението.

Бог се яви на човеците

06.01.2022 г. | свещеник Илия Попов | Православни празници

Да имаме ревност, вяра и воля да следваме Христа. И във всичко да се опитаме да бъдем подобни Нему – и в търпението, и в смирението, но най-вече в любовта, заради която и днес Бог ни яви Себе си, за да може ние да се спасим...

Какво се случва в центъра