Азбука на хляба

19.05.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Днес децата от втори клас на СОУ „Св. Климент Охридски” бяха на гости в Духовно-просветния център и се научиха да правят хляб от А до Я.

Започнахме, разбира се, от „Аз” – всеки се представи с името си и така, вече като познати, и от това по-близки, пристъпихме към работа. Подпомагани от нашите сътрудници, децата добавиха към своите знания и опитност този важен елемент от човешката култура – имаха възможност сами да смелят зърното, да омесят съставките на тестото и да направят свои хлебчета.

Докато изчакваха хлябът да втаса и да се опече, второкласниците чуха историята на първото българско училище във Варна, което се е помещавало в сградата на Духовно-просветния център. В навечерието на празника си припомниха великото делото на неговите патрони – светите братя Кирил и Методий, променили историята на славянския свят. И след като разбраха, че не просто така е била създадена нашата азбука, а за да се преведе на разбираем език високата култура на християнската вяра, децата разгледаха старинния храм „Св. Архангел Михаил” на първия етажна на бившето училище. Научиха повече за устройство му и как да се държат в него, как и къде да си запалят свещички. Видяха и иконата на светите Седмочисленици, сред които разпознаха и патрона на своето училище – св. Климент Охридски.
Неусетно времето отмина и дойде моментът на последната буква от азбуката, и най-апетитната – Я – ядене.

Хлябът, който сами сме си приготвили, е най-вкусен!

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2018

14.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Алтернатива” в този брой насочва вниманието ни към темата за прошката, така актуална в навечерието на Великия пост. Прошката - път към Бога и ключ към сърцето на ближния.

Четвърта публична среща по програмата „Съпричастност”

09.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Четвъртата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 12 февруари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център. Тема: „Работа с мислите” - 2 част.

Проглас към Евангелието – ново културно пространство в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна

24.01.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ново пространство за срещи и общуване, място за осмисляне на православната вяра – в образи и слова, които възкресяват паметта и историята и показват, че в основата на българското самосъзнание и култура винаги е стояло Светото Евангелие.

Какво се случва в центъра