Азбука на хляба

19.05.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Днес децата от втори клас на СОУ „Св. Климент Охридски” бяха на гости в Духовно-просветния център и се научиха да правят хляб от А до Я.

Започнахме, разбира се, от „Аз” – всеки се представи с името си и така, вече като познати, и от това по-близки, пристъпихме към работа. Подпомагани от нашите сътрудници, децата добавиха към своите знания и опитност този важен елемент от човешката култура – имаха възможност сами да смелят зърното, да омесят съставките на тестото и да направят свои хлебчета.

Докато изчакваха хлябът да втаса и да се опече, второкласниците чуха историята на първото българско училище във Варна, което се е помещавало в сградата на Духовно-просветния център. В навечерието на празника си припомниха великото делото на неговите патрони – светите братя Кирил и Методий, променили историята на славянския свят. И след като разбраха, че не просто така е била създадена нашата азбука, а за да се преведе на разбираем език високата култура на християнската вяра, децата разгледаха старинния храм „Св. Архангел Михаил” на първия етажна на бившето училище. Научиха повече за устройство му и как да се държат в него, как и къде да си запалят свещички. Видяха и иконата на светите Седмочисленици, сред които разпознаха и патрона на своето училище – св. Климент Охридски.
Неусетно времето отмина и дойде моментът на последната буква от азбуката, и най-апетитната – Я – ядене.

Хлябът, който сами сме си приготвили, е най-вкусен!

Още от Какво се случва в центъра

МИСЛЕНЕТО – СЕБЕИЗГРАЖДАНЕ ИЛИ САМОРАЗРУШАВАНЕ - 2

24.11.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как изкривената представа за нас самите, за света и другите около нас ни прави изключително уязвими и ни кара да прибягваме към дисфункционални защитни поведения, които разрушават отношенията ни с околните?

Три вечери от програмата „Семейството е свято”

19.11.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Дните, посветени на Деня на християнското семейство продължават, заповядайте и на останалите лекции от програмата. А на 21-ви да се съберем в храма на Божествената св. Литургия, за да празнуваме цялата Църква

МЛАДЕЖКИ ОРАТОРСКИ ФОРУМ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” - 2017

19.11.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежкият ораторски форум на Варна се събира за своето трето издание. В него могат да се включат ученици от варненските гимназии и да покажат своето ораторско майсторство по познатия регламент.

Какво се случва в центъра