Азбука на хляба

19.05.2016 г.
Автор: Архангел.бг

Днес децата от втори клас на СОУ „Св. Климент Охридски” бяха на гости в Духовно-просветния център и се научиха да правят хляб от А до Я.

Започнахме, разбира се, от „Аз” – всеки се представи с името си и така, вече като познати, и от това по-близки, пристъпихме към работа. Подпомагани от нашите сътрудници, децата добавиха към своите знания и опитност този важен елемент от човешката култура – имаха възможност сами да смелят зърното, да омесят съставките на тестото и да направят свои хлебчета.

Докато изчакваха хлябът да втаса и да се опече, второкласниците чуха историята на първото българско училище във Варна, което се е помещавало в сградата на Духовно-просветния център. В навечерието на празника си припомниха великото делото на неговите патрони – светите братя Кирил и Методий, променили историята на славянския свят. И след като разбраха, че не просто така е била създадена нашата азбука, а за да се преведе на разбираем език високата култура на християнската вяра, децата разгледаха старинния храм „Св. Архангел Михаил” на първия етажна на бившето училище. Научиха повече за устройство му и как да се държат в него, как и къде да си запалят свещички. Видяха и иконата на светите Седмочисленици, сред които разпознаха и патрона на своето училище – св. Климент Охридски.
Неусетно времето отмина и дойде моментът на последната буква от азбуката, и най-апетитната – Я – ядене.

Хлябът, който сами сме си приготвили, е най-вкусен!

Още от Какво се случва в центъра

Дни на православното филмово изкуство 2017

12.10.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема на филмите тази година е 100-годишнината от Руската революция през 1917 г. Какво се случи? Какви са причините? Какъв е смисълът на тази трагедия за руския народ и Православието? Един опит да се потърсят отговори на тези въпроси са произведенията на водещи руски кинотворци.

Продължаваме традицията

08.10.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Днес купуваме всичко от магазина и сме загубили уменията да произвеждаме сами храната си, а с тях - и навика да благодарим. Нещо, което е било естествена част от културата на нашите предци. Те добре са разбирали, че дължат живота си на Бога, и не пропускали случай да се обърнат с молитва и благодарност към Него.

Час по изобразително изкуство в храма?

04.10.2017 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какъв канон следват иконописците, създавайки образите на светиите, на какво е символ златният фон на иконите, защо наметалото на Христос е синьо, а на св. Богородица пурпурно – на тези и други въпроси си отговориха осмокласниците от Търговската гимназия в часовете, проведени в храма.

Какво се случва в центъра