Архангелова задушница

02.11.2023 г.
снимка: Мастър клас Родът и семейството
Автор: Архангел.бг

Има дни в живота на Църквата, отредени за специална почит към починалите. Наричаме ги Задушници - от "молитви за душите". Те се случват в събота, една седмица преди началото на три от постните периоди през годината. Преди Рождественския пост е Архангелова задушница, когато специално почитаме паметта и на всички загинали воини. Тази година тя е на 4 ноември.

Хубаво би било, когато тръгваме към храма, да помислим за смисълът на този ден. Задушниците ни дават радост от молитвеното общение в Бога със заминалите от този живот. Нека се помолим за душите на покойниците, да помолим Бога за прошка и милост към починалите, защото те вече нищо не могат да измолят за себе си – те могат да се молят за нас, но не и за себе си. Затова Църквата моли Бога да помилва онези, които са си заминали от този свят с вяра и надежда за възкресение и да бъде вечна тяхната памет.

Панихидата в храм „Св. Архангел Михаил” на 4 ноември ще започне в 10:30 ч. след светата Литургия.

Храмът е отворен всеки ден от 8:00 до 17:00 ч.

Телефон за контакти:
0876 611671 /храм/
0887 999364 - иконом Георги Стоименов,
0878 608668 - протойерей Тодор Тодоров.
Телефон за връзка с книжарницата: 0876 611682.
Работно време на книжарницата: всеки ден от 9:00 до 17:00 ч.

Снимките, използвани в статията, са на участниците в майсторския клас "Родът и семейството" по проекта "Вярата на фокус". Ръководител - Мария Тодорова.

Още по темата
Още от Задушници

За душите на починалите

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Православни празници

На всеобщата панихида преди Петдесетница ние се молим за всички починали православни християни, защото със слизането на Светия Дух завършва домостроителството за спасението на човека, а в това спасение участват и починалите. Молим се и вярваме, че Божият Дух се докосва не само до живите, но и до тях.

В ръката на Бога

18.02.2023 г. | протойерей Александър Абрамов | Православни празници

Преди Великия пост е първата здушници през годината. В тези специални дни, отредени за поменаване на починалите и молитва за душите им, Църквата се събира и моли Бога да помилва онези, които са си заминали от този свят преди нас...

Как да се помолим за нашите покойници?

17.02.2023 г. | Архангел.бг | Православни празници

Утре е Задушница. Молим се на Бога за душите на всички починали християни с надежда за възкресение и вечен живот. Заупокойната литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще започне в 8:30 ч., а Общата панихида - в 12:00 ч.

Какво се случва в центъра