Акатист към св. Лука в петък

16.01.2017 г.
Автор: Архангел.бг

От началото на новата година по благословение на свещениците в храм „Св. Николай Чудотворец” всеки петък след Вечернята пред иконата на св. Лука Кримски ще се служи акатист към светеца и молебен за здраве в подкрепа на болящи братя и сестри. Всеки е добре дошъл да се присъедини молитвено. През зимния период вечерната служба започва в 16 ч., а през останалото време от 17 ч. Имена се записват при продавача на свещи.

Новата икона на св. Лука е отскоро в храма. Тя е с вградена частица от мощите на светец и е дар от архиепископ Евлогий Сумски и Ахтирски. Със съдействието на наши братя българи от Одеса иконата стигна във Варна за храмовия празника миналия месец.

Св. Лука, Архиепископ Кримски и Симферополски, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и „рисувално училище”, а през 1903 г. – медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир”. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Издигнат е в Архиепископски сан в най-тежките времена за Руската Православна Църква, в епохата на жестоки репресии и гонения. Още след първите му изяви като архиерей започват изпитанията. От 1923 г. до началото на войната е арестуван многократно по обвинения в антисъветска дейност и изпращан в лагери и на заточение в Сибир. Въпреки тежките условия и увредено здраве епископ Лука не се предава духом, остава верен на православната вяра и не признава измислените обвиненията. Навсякъде той е готов да се притече на помощ – лекува и оперира понякога с подръчни средства. Когато започва войната, изпраща телеграма в Москва, адресирана до М. Калинин, председател на президиума на Върховния съвет на СССР, в която заявява готовността си да окаже помощ на фронта ли в тила като специалист по гнойна хирургия. Искането му е удовлетворено. По време на войната св. Лука завежда хирургично отделение в болница и прави операции денонощно. След края на войната е награден с медал, но въпреки това го връщат в лагера до края на заточението му. През 1946 година епископ Лука бил избран за Кримски и Симферополски архиепископ. Представя се в Господа на 11 юни (ст.стил) 1961 година. Скоро на гроба на светеца започват да се случват чудесни изцеления, които не престават и днес.

Повече за живота и чудесата на св. Лука – тук.

Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

25.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, а в петък започва четенето на канона и акатиста в прослава на Пресвета Богородица (вж. програмата)...

Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Краен срок за изпращане на творбите е 26.03.2023 г.

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Какво се случва в центъра