„Не може просто! И не бива!” Четвърта вечер от Седмицата на православната книга

25.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 24 септември, след празничните почивни дни, Седмицата на православната книга продължи с четвъртата вечер в Пленарната зала на Община Варна. Гости на вечерта бяха професор Георги Каприев и г-н Пламен Сивов, директор на фондация „Покров Богородичен”.

В своето встъпително слово Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан подчерта важността на предвидените представяния в този ден в програмата на Седмицата – книгите „Глобалната сексуална революция” от Габриеле Куби и „Св. Марк Ефески и Флорентийската уния” от ахимандрит Амвросий (Погодин)”. Макар и съвсем различни, писани в различни времена и по различни поводи, двете книги имат своите безспорни достойнства.

Първата книга – „Глобалната сексуална революция” на издателство „Омофор” – представи г-н Пламен Сивов. Габриеле Куби, - каза той, - не е православен автор, тя е католичка и социолог по професия, но нашето общество имаше нужда от текст, който да го ориентира в зараждащия се дебат, да помогне и на двете страни – либералните и консервативно настроените. Тази книга е като пътеводител по отношение на западната модерна цивилизация относно темата за пола, правата на социалните малцинства, сексуалното образование в училищата, хомосексуалните бракове, феминисткото движение и влиянието му върху политически и интелектуални кръгове. Затваряйки последната страница на една такава книга, човек е с усещането за една скъсана завеса, усещането, че вече по друг начин гледа на процесите и на говоренето по тези теми. Издателят благодари на богословите от Великотърновския университет – доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков – които в петък дискутираха по проблемите, поставени в книгата, пред които вече реално започва да се изправя и нашето общество. Общественият дебат продължава и сега, при това в доста крайна форма, и г-н Сивов изрази надеждата си, че Православната църква ще помогне, за да се случи един нормален разговор, по-скоро като медиатор между двата ожесточени лагера, отколкото на страната на някой от тях. Защото в същността си дебатът касае дълбоки антропологични проблеми и не бива да се идеологизира. (скоро – видео)

В реплика митрополит Йоан благодари на издателите на книгата, която вече има своя обществен отзвук, и изрази убеденост, че Българската православна църква ще изнесе своята позиция пред обществото, когато е готова за това, и това ще стане съвместно и в съзвучие с богословите и научните среди, но дотогава, каза той, ние - и митрополити, и свещеници - сме длъжни да се грижим за православното възпитание на младите хора, а това преди всичко може да стане в неделните училища към храмовете и духовните училища в страната.

Вечерта продължи с представянето на втората книга – „Св. Марк Ефески и Флорентийската уния” от ахимандрит Амвросий (Погодин), издание на Варненска и Великопреславска света митрополия съвместно с фондация „Двери”. Представи я проф. Георги Каприев, редактор на изданието. Той подчерта изключителната сериозност на тематиката – тематика, за която не може да се говори просто, и не бива. Християнската теология е сложна и трябва да се представя с тази сложност, за да не бъде профанирана. Книгата, представяща живота и трудовете на св. Марк е като учебник за такова адекватно представяне на високото православно богословие. Към достойнствата на този научен труд на ахимандрит Амвросий (Погодин) проф. Каприев посочи описанието, което е направил авторът – на епохата, на събитието )Фераро-Флорентинския събор, на личностите и разбира се на св. Марк Ефески и неговото творчество. Книга, която може да се чете цял живот. Книга, която и днес може да бъде ефективен учебник за грамотно православие. (скоро – видео) (Вж. Предговор)

В заключителните си думи митрополит Йоан припомни, че предстои последният ден от Седмицата на православната книга, в който ще бъде показан документалният филм „Тихият ангел”, посветен на живота и благотворителността на дядо Добри от с. Байлово. Човек с безспорно значение за нашия духовен живот, но изключително скромен, вглъбен молитвеник, без претенции или стремеж за самоизтъкване.

Негово Високопреосвещенство се извини, че за съжаление няма да може да присъства в последна вечер, затова отрано благодари на всички участници в дните на XXI Седмица на православната книга и на всички, които с труда си допринесоха за организацията и провеждането на книжния форум.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра