27 юли. Още за празника

28.07.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Отрано отвори врати храм „Св. Архангел Михаил” на 27 юли. В 7.30 започна празничното богослужение и въпреки делничния ден и ранния час участниците в него не бяха малко. Молитвено в него се включи и Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, а след това се присъедини към честването на 140-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство в двора на храма. То започна с военен ритуал и театрализирана възстановка на историческите събития от 27 юли 1878, когато на това място са били посрещнати войниците от XIV Брянски полк, водени от генерал Столипин…

Уви, и тази година програмата, подготвена от градската управа, започна преди края на св. Литургия и тази паралелност  само за пореден път подчерта сложната реалност* на Църквата в този свят... Но нека послушаме съвета на о. Михаил в края на проповедта му:

Днес честваме паметта и на светите Седмочисленици – на светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава и Ангеларий, които преде толкова години създали нашата писменост. Благодарение на тях сега можем да четем, имаме абстрактно мислене, можем да се разбираме и един на друг нещо да си кажем, дори от разстояние. Да, днес младите използват в чата странни думи и буквосъчетания, но вярвам, че и това ще отмине… Ако сте ходили в Охрид, знаете колко почитат там чудотворците Климент и Наум, там някак си делото им се вижда. По времето, когато те отиват там, това място е езическо. Да, в пределите на нашата държава е, да, имаме вече християнството като държавна религия, но сърцата на хората са още езически. И двамата отиват там и преобразяват техния свят. Не с нещо друго, а с любов и много търпение. Нека имаме и ние любов и търпение помежду си. А когато имаме слабости да се молим на светия чудотворец и целител Пантелеймон, когото също почитаме днес и който изцерявал с Божията сила дори онези, които никой не можел да изцери. Амин!

Накрая о. Михаил благодари на хористите и техния ръководител Мартин Димитров, чиито песнопения в източноцърковен стил украсиха празничното богослужение.

В двора на храма честването продължаваше. След речите и обръщенията на официалните лица Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен, в съслужение с протойерей Ясен Керчев, свещеник Илия Попов и дякон Любомир Георгиев, и се обърна към всички събрали се с думите:

Някога св. апостол Павел изрече паметни думи: „Стойте твърдо в свободата, която Христос ни дарува” (Гал. 5:1). Апостол Павел е емблематичен образ в Новозаветната история, но днес е уникален ден, свързан с духовната история на нашия народ. Защото ние пребиваваме в християнската цивилизация повече от 1150 години. Днес е паметта на светите Седмочисленици, съчетана с честването са светия великомъченик и целител Пантелеймон. Ала нашата радост от този факт се усугубява и от това, че днес е 140-та годишнина от освобождението на престолния ни гр. Варна. (…) Споменаха се имена н руски генерали, на руски воини, и в този ден ние безспорно си даваме сметка, че православната вяра беше тази, която подбуди руския народ и представителите на различни националности да тръгнат на такава епохална битка (…) Но какво са 140 години за Бога, когато един ден за Него е като хиляда години и хиляда години са като един ден! Затова нашият призив към всички вас са думите на св. пророк цар Давид: „Господи, научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце” (Пс. 89:12).

С полагане на венци и цветя на паметника „Посрещане на освободителите” официалната програма приключи, но празникът на ул. „27 юли" продължи. Час по-късно беше открита изложба с картини от детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”, провел се от 16 до 20 юли в Духовно-просветния център при храма. Художникът Радко Мурзов, под чието ръководство работиха децата, благодари на всички за положения труд по време на пленера, резултат на който са красивите картини, подредени във финалната изложба. Той сподели с родителите своите наблюдения как са се променили децата по време на пленера, колко освободени и радостни са се чувствали в приятната атмосфера на двора около храма, а също и по време на екскурзията до Аладжа манастир – в досег с духовността, пренесена от миналото до днес. Но за поредна година художникът не скри тъгата си, че освен родителите на малките творци и приятелите им рядко някой от представителите на т. нар. културни среди присъстват на подобни изложби на детски рисунки, подценявайки както труда на децата, така и достойнствата на детската рисунка.

От името на Духовно-просветния център Борислав Аврамов и о. Илия Попов поздравиха децата за проявеното творческо усърдие и посъветваха родителите да ги подкрепят, за да проявят дадените им от Господ таланти. Накрая всяко дете получи грамота за участието си в пленера и покана да се включи и следващата година.

В късния следобед дворът утихна и честването на Освобождението на Варна завърши. Но дали нашето освобождение е факт, остава всеки от нас да си отговори.

Снимки от празника – в ГАЛЕРИЯТА

Виж още снимки от ПЛЕНЕРА

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра