137 години от Освобождението на Варна

23.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

27 юли за Варна е датата на Освобождението на града, тъй като на този ден през 1878 г. в него за пръв път влизат руски войски. След като на Берлинския конгрес е решено, че Варна ще бъде част от територията на Княжество България, било дадено време, в което турците да изтеглят своята администрация, въоръжение и провизии. Това обаче доста се проточва и руснаците, за да изискат по-настойчиво освобождаването на града, идват във Варна.

По обяд на 27 юли в двора на българския храм „Св. Архангел Михаил”, където се помещавали и българското училище, ученическото дружество и читалището,  с хляб и сол са посрещнати освободителите от ХІV Брянски полк на руската армия, командван от ген. Столипин. Начело на посрещачите са първенците на българската община в града, свещеникът Христо Върбанов и учителят Димитър Станчев. След речта на учителя е отслужен благодарствен молебен. Малко по-късно през деня  руснаците напускат града, каквато е била уговорката с турския гарнизон. Фактическото освобождаване на Варна се случва през последните три месеца на 1878 г., когато цялата власт преминава в ръцете на новоизбраната градска управа.

Днес в същия този двор, на ул. „27 юли” № 9, се намира единственият паметник, посветен на това събитие. И всяка година варненци и гостите на града могат да се включат в тържественото полагане на венци и в културната програма за отбелязване на празника.

От 3 години като част от тържествата на този ден в Духовно-просветния център при храма „Св. Архангел Михаил” се организира изложба и награждаване на участниците в градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”.

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра