137 години от Освобождението на Варна

23.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

27 юли за Варна е датата на Освобождението на града, тъй като на този ден през 1878 г. в него за пръв път влизат руски войски. След като на Берлинския конгрес е решено, че Варна ще бъде част от територията на Княжество България, било дадено време, в което турците да изтеглят своята администрация, въоръжение и провизии. Това обаче доста се проточва и руснаците, за да изискат по-настойчиво освобождаването на града, идват във Варна.

По обяд на 27 юли в двора на българския храм „Св. Архангел Михаил”, където се помещавали и българското училище, ученическото дружество и читалището,  с хляб и сол са посрещнати освободителите от ХІV Брянски полк на руската армия, командван от ген. Столипин. Начело на посрещачите са първенците на българската община в града, свещеникът Христо Върбанов и учителят Димитър Станчев. След речта на учителя е отслужен благодарствен молебен. Малко по-късно през деня  руснаците напускат града, каквато е била уговорката с турския гарнизон. Фактическото освобождаване на Варна се случва през последните три месеца на 1878 г., когато цялата власт преминава в ръцете на новоизбраната градска управа.

Днес в същия този двор, на ул. „27 юли” № 9, се намира единственият паметник, посветен на това събитие. И всяка година варненци и гостите на града могат да се включат в тържественото полагане на венци и в културната програма за отбелязване на празника.

От 3 години като част от тържествата на този ден в Духовно-просветния център при храма „Св. Архангел Михаил” се организира изложба и награждаване на участниците в градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”.

Още от Коментар

Алтернатива - януари, 2024

02.01.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат първият брой (290) на сп. „Алтернатива” за 2024 г. Новата година започва с един от големите Господски празници – Кръщение Господне, или по-известен като Богоявление. Това е един добър повод да се замислим и за нашето лично кръщение...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

Какво се случва в центъра