137 години от Освобождението на Варна

23.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

27 юли за Варна е датата на Освобождението на града, тъй като на този ден през 1878 г. в него за пръв път влизат руски войски. След като на Берлинския конгрес е решено, че Варна ще бъде част от територията на Княжество България, било дадено време, в което турците да изтеглят своята администрация, въоръжение и провизии. Това обаче доста се проточва и руснаците, за да изискат по-настойчиво освобождаването на града, идват във Варна.

По обяд на 27 юли в двора на българския храм „Св. Архангел Михаил”, където се помещавали и българското училище, ученическото дружество и читалището,  с хляб и сол са посрещнати освободителите от ХІV Брянски полк на руската армия, командван от ген. Столипин. Начело на посрещачите са първенците на българската община в града, свещеникът Христо Върбанов и учителят Димитър Станчев. След речта на учителя е отслужен благодарствен молебен. Малко по-късно през деня  руснаците напускат града, каквато е била уговорката с турския гарнизон. Фактическото освобождаване на Варна се случва през последните три месеца на 1878 г., когато цялата власт преминава в ръцете на новоизбраната градска управа.

Днес в същия този двор, на ул. „27 юли” № 9, се намира единственият паметник, посветен на това събитие. И всяка година варненци и гостите на града могат да се включат в тържественото полагане на венци и в културната програма за отбелязване на празника.

От 3 години като част от тържествата на този ден в Духовно-просветния център при храма „Св. Архангел Михаил” се организира изложба и награждаване на участниците в градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”.

Още от Коментар

Съвършени християни: Законът на единството (+видео)

25.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Беседа с гл. ас. д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Записът е от 24 април 2024 г. в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Какво се случва в центъра