15 август – Успение Богородично и празник на Варна

13.08.2017 г.
Архив, 2014
Автор: Архангел.бг

Програмата на Духовно-просветния център за 15 август – Успение Богородично и празник на Варна е вече факт. И тази година използваме формата „Традиционна варненска седянка”, за да продължим нашия диалог с хората в града и да покажем единството на православния и на светския празник.

На 15 август площадът пред храм „Св. Николай Чудотворец” отново ще бъде център на събитията. Празникът ще започне с Утреня и Литургия в храма, а през целия ден пред него ще бъде предлагана православна литература. След вечерната служба програмата ще продължи пред църквата с народна музика и хора, изпълнени от ансамбъла за автентичен фолклор при читалище „Св.св. Кирил и Методий”, с. Тополи. Хорът за източно църковно пеене при храм „Св. Николай Чудотворец” с диригент Мартин Димитров също ще се включи във вечерната програма с Църковни песнопения в чест на Пресвета Богородица.Така постепенно ще преминем към акцента на вечерта – мултимедийно представяна на чудотворните и почитани икони на Божията Майка в гр. Варна и прожекция на два кратки документални филма, свързани с темата на празника: английския „Света Гора Атон – градината на Пресвета Богородица” и руския „Тайната на женската природа”.

Очакваме ви – да споделим заедно настроението на празника и своята причастност към ценностите и културата на вярата, които се оказват най-стойностни в променящи се свят.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2018

14.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Алтернатива” в този брой насочва вниманието ни към темата за прошката, така актуална в навечерието на Великия пост. Прошката - път към Бога и ключ към сърцето на ближния.

Четвърта публична среща по програмата „Съпричастност”

09.02.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Четвъртата публична среща по програмата „Съпричастност” ще бъде на 12 февруари от 18.30 ч. в залата на Духовно-просветния център. Тема: „Работа с мислите” - 2 част.

Проглас към Евангелието – ново културно пространство в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна

24.01.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Ново пространство за срещи и общуване, място за осмисляне на православната вяра – в образи и слова, които възкресяват паметта и историята и показват, че в основата на българското самосъзнание и култура винаги е стояло Светото Евангелие.

Какво се случва в центъра