145 години от Освобождението на Варна

26.07.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Празничният 27 юли ще започне рано в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. В 7:00 ще се отслужи утреня, а в 7:45 Божествена света литургия. В този ден Църквата ни припомня духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, а също така почита и паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон.

Но за Варна този ден има още един повод за празник – Освобождението на града, станало на 27 юли 1787 г. Празничната програма, организирана от Община Варна, Военноморските сили и Варненска и Великопреславска митрополия ще започне в 9:00 ч. в двора на храма с благодарствен молебен пред паметника „Посрещане на освободителите”. След това ще бъдат положени венци и цветя от официалните гости и граждани.

Малко по-късно, от 11:00 ч. празничната програма в Духовно-просветния център ще продължи с откриване на финалната изложба и награждаване на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”. По традиция тя се открива в този ден, като красив финал на празника на улица „27 юли”, а тази година се добавя още и юбилеят на пленера – той се проведе за десети път от 17 до 21 юли под ръководството на варненския художник Радко Мурзов. (Още вж. ТУК)
Заповядайте!

Още от Събития

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Празнична програма за Въведение Богородично

19.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

С богослужения в храма, изложба и беседа ще започне на 20 ноември програмата, посветена на Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. А в празничния ден след Литургията ще ни гостуват деца и младежи от Варна. (вж. в статията)

Архангеловден - 2023

09.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към архистратиг Михаил и на светите безплътни ангелски сили.

Какво се случва в центъра