144 години от Освобождението на Варна

26.07.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Празничният 27 юли ще започне в 9.30 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил” с благодарствен молебен и полагане на венци пред паметника „Посрещане на освободителите”. Молебенът ще отслужи иконом Пламен Коларов, а службата ще украси с песнопения хорът на Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”, Варна.

Малко по-рано, от 9.00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец” ще започне света Литургия, която ще отслужи отец Алексей Атанасов. В този ден освен за Освобождението на Варна си спомняме и за духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, ще почетем и паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон.

По традиция част от празника в този ден досега беше финалната изложба и награждаването на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. За съжаление, тази година това няма да се случи (началото на проекта се отложим за края на лятото). Но въпреки това празникът няма да е лишен от детско присъствие. Очакваме специални гости от занималня „Матилда”, с които ще си поговорим защо честваме Освобождението на Варна точно на това място.

Още от Събития

Мастър клас по иконопис за деца „Образът на св. Николай Чудотворец”

11.08.2023 г. | Архангел.бг | Събития

В продължение на две седмици участниците последователно ще се запознават с етапите и техниките, прилагани в иконописта. До края на курса всеки ще изработи своя икона с образа на св. Николай – върху грундирана дъска, прилагайки знанията, придобити по време на обучението...

145 години от Освобождението на Варна

26.07.2023 г. | Архангел.бг | Събития

На 27 юли почитаме паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон, духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на св. Климент Охридски. Но Варна в този ден има още един повод за празник – Освобождението на града. Празничната програма - вж. в статията...

Една година от кончината на отец Илия Попов

20.07.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Навършва се една година от кончината на отец Илия Попов. На 21 юли от 10:00 ч. - панихида в храм "Св. Николай Чудотворец", Варна. В 12:00 - панихида в Търговище, на гроба на отец Илия. Вечна и блажена да бъде паметта му!

Какво се случва в центъра