Духовно просветен център

142 години от Освобождението на Варна

25.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

27 юли за Варна е празничен ден. За съжаление поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, тази година няма да има тържествена церемония по повод  Деня на Освобождението на Варна. Но празник на улица „27 юли” ще има.

Той ще започне в храм „Свети Архангел Михаил” със света Литургия. В този ден освен за Освобождението си спомняме и за духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, честваме и паметта на  св. великомъченик и лечител Пантелеймон. Богослужението ще завърши с благодарствен молебен за всички воини, паднали за свободата на родината ни.

След това на двора, пред паметника „Посрещане на освободителите” (между 9.00 и 10.30 ч.) ще бъдат поднасяни цветя от името на градската управа и консулските мисии във Варна и граждани.

По традиция част от празника в този ден ще бъде финалната изложба и награждаването на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Това ще се случи на двора, в изложбеното пространство зад храма, от 10.00 ч. Очакваме младите художници и техните ръководители да бъдат поздравени от заместник-кмета, г-н Коста Базитов. Изложбата ще остане на двора и ще бъде достъпна за всички почитатели на детското творчество.

Програма:

27 юли 2020 г. (понеделник)

8.00 – Света Литургия  с благодарствен молебен

9.30 – Полагане на цветя пред паметника „Посрещане на освободителите”

10.00 – Откриване на изложбата на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!”

На 28 юли (вторник) от 19.30 часа в двора на храма ще се проведе и едно гостуващо събитие, посветено на Освобождението на Варна:
Вечер на най-добрите шедьоври на руската класика и руските романси с участието на Мариана Цветкова - сопран, Вяра Железова – мецосопран, Владимир Маринов - бас, Станислава Марчева - мецосопран и Руслан Павлов – пиано.
Концертът е по инициатива на варненските оперни артисти, пожелали да отправят този жест към своите съграждани по повод празника на Варна. ВХОД СВОБОДЕН!

Заповядайте! Мястото е известно – улица „27 юли” № 9.

При провеждане на събитията ще се спазват всички изисквания на Министерството на здравеопазването поради епидемиологичната обстановка в страната. 

Към галерията - 27 юли 2020 г.

Още от Събития

Мастър клас за деца: „Образът на Пресвета Богородица”

05.08.2020 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успението на Божията Майка от 12 август започва нова дейност в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна – мастър клас по иконопис за деца от 10 до 18 г. под надслова „Образът на Пресвета Богородица”...

Да възпеем Майката на света

01.08.2020 г. | Архангел.бг | Събития

О, Майко на Словото и Дево, освободи ме от трудности и беди. Пресвета Богородице, спаси ни! С тези думи започва Молебният канон на Пресвета Богородица, с който Църквата ще възпява Божията Майка през започващия днес пост.

Ново издание на проекта „Съпричастност”

13.07.2020 г. | Архангел.бг | Събития

На 17 юли започва новото издание на проекта „Съпричастност”. Каним всички, търсещи духовна и психологическа подкрепа въз основа на православното светоотеческо предание и православната психология...

Какво се случва в центъра