Духовно просветен център

Национален конкурс „Възкресение Христово” - 2020

25.02.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Културно-просветният отдел на Светия Синод обяви началото на Националния конкурс „Възкресение Христово” за 2020 г. В Конкурса могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас. Творбите трябва да са посветени на православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха.

Целта на конкурса е да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност и да утвърди любовта им към Православната църква и вяра. Да разшири познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха и да поощри интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника. Освен всичко конкурсът създава възможност и за популяризиране на православното религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество.

Категориите, в които децата и младежите могат да проявят своето творчество са:
Изобразително изкуство, Литература (поезия и проза) и Фотография. В Статута на конкурса се съдържат всички условия и насоки, които са задължителни за участниците и които ще подпомогнат тяхната подготовка в избраните от тях категории. (Вж. Статута)

Крайният срок за изпращане на конкурсните творби е 28.03.2020 г. Имената на наградените участници ще бъдат обявени на 15.04.2020 г. (Велика сряда) на Официалния сайт на Светия Синод, раздел „Новини” (www.bg-patriarshia.bg). Награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово” ще бъде на 17.05.2020 г. (5-та Неделя след Пасха – на Самарянката) в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Статутът на Конкурса предвижда, след изтичане на изложбата на Конкурса, творби от разделите Изобразително изкуство и Фотография да участват в благотворителна разпродажба със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда.

Светият Синод пожелава вдъхновение и благословен от Бога и успех на всички малки и големи участници във Великденския конкурс на светата ни Църква!

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Още от Събития

Търпение и надежда, която не посрамя (Рим. 5:5)

19.03.2020 г. | Варненски и Великопреславски митрополит Йоан | Събития

„Искрено се обръщаме към по-възрастните членове на епархията: изпълнете призива на лекарите и си останете вкъщи. Отдайте се на домашната молитва” - обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и миряните

Тодорова събота

07.03.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Събития

Тодорова събота не е Тодоров ден. Тодоров ден се празнува на 17 февруари. Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, и да не се усъмним, че е възможно...

Неделя Сиропустна - на всеопрощението

01.03.2020 г. | протойерей Александър Шаргунов | Събития

Ние живеем в свят, където се прави всичко, за да се отмени в масовото съзнание самото понятие за грях, като по този начин се отменят Божиите заповеди и нравственият закон. Ако няма нравствен закон, не съществува и грехът. И тогава е неразбираемо за каква прошка може да става дума.

Какво се случва в центъра