Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г.
Автор: Архангел.бг

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и на Светия Синод Културно-просветният отдел на Светия Синод обяви началото на Националния конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023 г.

Целта на конкурса тази година, освен да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, е също така и да разшири понятията им за божествената Света Троица. Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Какво ни дават даровете на Светия Дух, които получаваме в светото тайнство Миропромазание, когато се кръщаваме в православната вяра? Също така се обръща внимание и на тематиката за Рождения ден на Църквата – Петдесетница, с цел да се привлече интересът на децата към съхраняване на българските църковни традиции в отбелязването на празника. Освен всичко конкурсът създава възможност и за популяризиране на православното религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество.

В Конкурса могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас (разделени в 4 възрастови групи). (Вж. Статута)

Категориите, в които децата и младежите могат да проявят своето творчество са:
Изобразително изкуство
Литература (поезия и проза)
Фотография и информационни технологии.

В Статута на конкурса са описани подробно всички условия и насоки, изисквания за формат и изпълнение и начина за изпращане, които са задължителни за участниците и които ще подпомогнат тяхната подготовка. (Вж. Статута)

Крайният срок за изпращане на конкурсните творби е 26.03.2023 г. Имената на наградените участници ще бъдат обявени на 12.04.2023г. (Велика сряда) на Официалния сайт на Светия Синод, раздел „Новини” (www.bg-patriarshia.bg). Награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово” ще бъде на 14.05.2023 г. (5-та Неделя след Пасха – на Самарянката) в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Статутът на Конкурса предвижда, след изтичане на изложбата на Конкурса, творби от разделите Изобразително изкуство и Фотография да участват в благотворителна разпродажба със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда.

Светият Синод пожелава вдъхновение и благословен от Бога и успех на всички малки и големи участници във Великденския конкурс на светата ни Църква!

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Още по темата
Още от Събития

Годишна изложба на Школата по иконопис към ОДК-Варна

01.06.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 3 юни ат 18:00 ч. в стъкления павилион на Радио Варна ще бъде открита годишната изложба на възпитаниците на Школа „Православни християнски ценности и традиции – иконопис” при ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна...

Диалози за историята, свободата и вярата

28.05.2024 г. | Архангел.бг | Събития

Започва нова поредица срещи на тема: Диалози за историята, свободата и вярата. На 30 май 2024 година от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” ще бъде показан документалният филм „Свобода... по особено жесток начин”, разказващ за живота на Свобода Бъчварова...

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

04.05.2024 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Какво се случва в центъра