Национален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023

07.02.2023 г.
Автор: Архангел.бг

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и на Светия Синод Културно-просветният отдел на Светия Синод обяви началото на Националния конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух” - 2023 г.

Целта на конкурса тази година, освен да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност, е също така и да разшири понятията им за божествената Света Троица. Вниманието на децата се фокусира върху присъствието на Светия Животворящ Дух в Църквата, в живота на общността и на отделния човек, и не като отдавна отминало събитие, а случващо се и днес, в нашето съвремие, в нашия живот. Какво ни дават даровете на Светия Дух, които получаваме в светото тайнство Миропромазание, когато се кръщаваме в православната вяра? Също така се обръща внимание и на тематиката за Рождения ден на Църквата – Петдесетница, с цел да се привлече интересът на децата към съхраняване на българските църковни традиции в отбелязването на празника. Освен всичко конкурсът създава възможност и за популяризиране на православното религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество.

В Конкурса могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас (разделени в 4 възрастови групи). (Вж. Статута)

Категориите, в които децата и младежите могат да проявят своето творчество са:
Изобразително изкуство
Литература (поезия и проза)
Фотография и информационни технологии.

В Статута на конкурса са описани подробно всички условия и насоки, изисквания за формат и изпълнение и начина за изпращане, които са задължителни за участниците и които ще подпомогнат тяхната подготовка. (Вж. Статута)

Крайният срок за изпращане на конкурсните творби е 26.03.2023 г. Имената на наградените участници ще бъдат обявени на 12.04.2023г. (Велика сряда) на Официалния сайт на Светия Синод, раздел „Новини” (www.bg-patriarshia.bg). Награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово” ще бъде на 14.05.2023 г. (5-та Неделя след Пасха – на Самарянката) в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Статутът на Конкурса предвижда, след изтичане на изложбата на Конкурса, творби от разделите Изобразително изкуство и Фотография да участват в благотворителна разпродажба със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда.

Светият Синод пожелава вдъхновение и благословен от Бога и успех на всички малки и големи участници във Великденския конкурс на светата ни Църква!

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Още по темата
Още от Събития

Програма на богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

25.02.2023 г. | Архангел.бг | Събития

През първата седмица на Великия пост Църквата благославя да се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски, а в петък започва четенето на канона и акатиста в прослава на Пресвета Богородица (вж. програмата)...

Св. Атанасий - стълб на Православието и духовен фар по пътя на истината

18.01.2023 г. | ставрофорен иконом Дончо Александров | Събития

Св. Атанасий е искал винаги да има единство, но за съжаление тогава имало много ереси и проблеми. Нека ние, като негови следовници, да пребъдваме в единството, в Христовата вяра и в Христовия мир... Проповед в навечерието на празника.

Работното време и богослужения в празничните дни

28.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Информация за богослуженията в храм „Св. Николай Чудотворец” и работното време на Духовно-просветния център в празничните дни. График за възстановяване на дейностите в центъра...

Какво се случва в центъра