Духовно просветен център

Молебен за празника на св. Климент Охридски

25.11.2019 г.
Автор: Архангел.бг

25 ноември за Православната църква е денят на св. Климент Охридски, ученик на светите братя Кирил и Методий, почитан у нас като един от светите Седмочисленици, и първият епископ на Църквата, който служил на български език. При създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” празникът се е чествал по стар стил, затова днес по традиция студентите празнуват на 8 декември (във всички наши университети).

Но днес е патронен празник и за много училища в страната, носещи името на средновековния книжовник. Едно от тях се намира на около 50 м от Духовно-просветния център – „Климент”, както го наричат помежду си учениците – едно от най-популярните и желани училища във Варна. Водени от своя директор, г-н Петко Петков, учителите днес дойдоха в храма „Св. Архангел Михаил”, за да се помолят заедно със свещеника на Бога и на своя небесен покровител за сили и духовна подкрепа в своя нелек труд. Молебена отслужи иконом Василий Шаган, който се поздрави всички за празника и се обърна към тях с  думите:

„Днес, когато се чудим по какъв начин да подхождаме в образователната система, отново сме при извора. Но какво има в извора, има ли изобщо нещо в него и дали се замисляме за извора? Аз мисля, че въпросът за извора е много важен и за вас, учителите, защото в извора един учител може да черпи вдъхновение. Помислете си, че то е най-важното, понякога дори повече от образованието. Защото, ако имаш вдъхновение, можеш да твориш, да надграждаш над това, което си получил, да си част от общото творческо дело на Създателя. Дано Бог да ви дава кураж, да бъдете творчески изявени и свободни в своето нелеко дело, и вдъхновение, да прекрачите класната стая с желание да се раздавате, макар да не е много лесно. Да преподавате не просто знания, а любов към знанията. Да бъдете истински и искрени в своето дело.

Честитим ви днешния празник най-искрено, с любов към вашия патрон, защото св. Климент е личност, която може да вдъхновява всекиго. Имал е толкова много ученици, основал е толкова велика книжовна школа, участвал в превеждането за славяните на Свещеното Писание, на Словото Божие. Може да бъдете горди, че имате такъв патрон, както и Църквата се гордее, че е имала такъв епископ. Да имаш за покровител св. Климент Охридски, означава да вярваш в учителското дело и да го вършиш с достойнство и любов. Човек може да обича учителското дело само когато е узрял до степен да иска да сподели себе си с другите.

Да, днешните деца са различни, но въпреки всичко са прекрасни и може би в своята различност са много по-търсещи, отколкото сме били ние. Във вашите ръце е да отговаряте на тяхното любопитство без да ги спирате в желанието им да познаят това, което искат да познаят. Да вдъхновите тези, които са готови да слушат, а покрай тях може да се заразят и другите. И затова нека без носталгия по миналота, а с благодарност за това, което имаме, да се молим на Бога за вашето велико дело и и св. Климент да ви вдъхновява  да имате куража да сте творци на вашата учителска нива.”

Още от Събития

Светлината на празника

24.05.2020 г. | отец Владимир Дойчев | Събития

Единственият начин нашият празник да има смисъл… Какво говоря? Нашето съществуване да има смисъл, е то да бъде подчинено на срещата с Христос. На разговора с Него. Именно затова са важни светите Кирил и Методий, защото разговорът с Христос без тях би бил много труден.

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

18.04.2020 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Вечерята на Царството

16.04.2020 г. | протойерей Димитрий Дудко | Събития

На Твоята Тайна Вечеря, за участник ме приеми днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда…

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори