Младежко поклонническо пътуване до Троянския манастир

19.11.2018 г.
Богородице Дево... - пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица
Автор: Борислав Аврамов

На 17 и 18 ноември 25 деца и младежи на възраст от 10 до 23 години предприеха поклонническо пътуване до Троянския манастир. Пътуването беше организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с финансовата подкрепа на Дирекция „Образование” на Община Варна и на Църковното настоятелство при морския храм „Св. Николай Чудотворец”. Ръководител на поклонническата група беше отец Василий Шаган. С групата пътуваха психолозите Павел Павлов и Милена Петрова, които помагаха за взаимното опознаване и сплотяване на всички участници.

Пътят на поклонниците минаваше през третата българска столица. Там те посетиха два исторически храма – „Св. 40 мъченици” и „Св. Петър и Павел”. В първия младежите видяха колоната на хан Омуртаг, колоната на Иван Асен II и колоната на хан Крум. От кратката беседа научиха за историческото значение на тази църква за приемствеността между Първото, Второто и Третото българско царство. В храм „Св. св. Петър Павел” отец Василий Шаган запозна участниците в поклонническото пътуване с устройството на православния храм и  с основните моменти на главното богослужение на църквата – светата Литургия.

Към 16.30 ч. групата пристигна в Троянския манастир. На портите на манастира младежите бяха посрещнати от самия игумен на манастира Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. След настаняването всички се събраха в храма на манастира пред погледа на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица и изслушаха разказа на йеромонах Стефан за историята на светата обител от създаването й до днес. После младежите посетиха музея на манастира и участваха молитвено във вечерното богослужение. След вечерята се проведе кратка беседа с  отец Василий на тема „Животът като общение: семейството, манастирът и църквата”.

Рано в неделния ден всички участници в поклонническото пътуване се събраха в храма за участие във Възкресната утреня и светата Литургия. По благословение на игумена на манастира Величкия епископ Сионий всички ученици участваха в светата служба: някой се изповядаха и причастиха, други помагаха в олтара, а всички участваха като свещоносци по време на Малкия и на Великия вход. След Литургията младите хора поздравиха с песнопение епископ Сионий по случай неговия рожден ден и групата отпътува за Врана.

Два дни на опознаване, сближаване и допир до българската история и духовност минаха неусетно, но всеки ще запази свой спомен в сърцето си.

Скоро и ВИДЕО.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

21.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Още няколко дни в храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, се събират хранителни продукти и средства за великденски пакети за нуждаещи се. Дари радост за Великден!

Алтернатива, април 2019

10.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя е вярата – онази, за която чухме миналата неделя, която прави възможно всичко за вярващия, която изгонва бесове, изправя разслабени, очиства прокажени, дава зрение на незрящи, изпълва душата и я изцелява...

За кръста и красотата на старостта

04.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В седмицата, когато се покланяме на св. Кръст, доброволци и сътрудници на Духовно-просветния център посетиха дома за стари хора „Гергана”. Иконом Василий Шаган отслужи молебен с водосвет и беседва с хората по най-важните въпроси за тях...

Какво се случва в центъра