Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен 2018

25.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Есенният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” беше открит в петък – 23 ноември. Тогава започнаха училищните кръгове на втора възрастова група (10-12 кл.). Първи проведоха своето състезание по речево майсторство учениците от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”. Четири момичета и едно момче показаха своите умения (по една задължителна и една свободна тема, според регламента).

Задължителната тема за по-големите ученици тази година е: Свети Йоан Рилски. Предстоящото честване на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския чудотворец от Търново в Рилската света обител стана повод да насочим разсъжденията на младите хора в тази посока. Дали знаем достатъчно за този велик светец, когото наричаме покровител на България, и дали сме достойни негови наследници? Какво мислят младите днес за него, за избора, който е направил, за начина, но който е преминал своя житейски път? Как се става свят? Защо един монах отшелник , а не велик цар или пълководец, се оказва пазител на българския дух и обединител на народа ни през вековете до днес?

Всички заели призови места в училищните кръгове ще се явят на финала в Духовно-просветния център в началото на декември. След преценката на журито в ПГ по туризъм победители бяха: Стефани (първо място), Поля (второ място) и Мариана (трето място). Предстоят ни още училищни състезания. Успех на всички участници!

Ораторският форум се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

21.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Още няколко дни в храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, се събират хранителни продукти и средства за великденски пакети за нуждаещи се. Дари радост за Великден!

Алтернатива, април 2019

10.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя е вярата – онази, за която чухме миналата неделя, която прави възможно всичко за вярващия, която изгонва бесове, изправя разслабени, очиства прокажени, дава зрение на незрящи, изпълва душата и я изцелява...

За кръста и красотата на старостта

04.04.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В седмицата, когато се покланяме на св. Кръст, доброволци и сътрудници на Духовно-просветния център посетиха дома за стари хора „Гергана”. Иконом Василий Шаган отслужи молебен с водосвет и беседва с хората по най-важните въпроси за тях...

Какво се случва в центъра