Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен 2018

25.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Есенният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” беше открит в петък – 23 ноември. Тогава започнаха училищните кръгове на втора възрастова група (10-12 кл.). Първи проведоха своето състезание по речево майсторство учениците от ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров”. Четири момичета и едно момче показаха своите умения (по една задължителна и една свободна тема, според регламента).

Задължителната тема за по-големите ученици тази година е: Свети Йоан Рилски. Предстоящото честване на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския чудотворец от Търново в Рилската света обител стана повод да насочим разсъжденията на младите хора в тази посока. Дали знаем достатъчно за този велик светец, когото наричаме покровител на България, и дали сме достойни негови наследници? Какво мислят младите днес за него, за избора, който е направил, за начина, но който е преминал своя житейски път? Как се става свят? Защо един монах отшелник , а не велик цар или пълководец, се оказва пазител на българския дух и обединител на народа ни през вековете до днес?

Всички заели призови места в училищните кръгове ще се явят на финала в Духовно-просветния център в началото на декември. След преценката на журито в ПГ по туризъм победители бяха: Стефани (първо място), Поля (второ място) и Мариана (трето място). Предстоят ни още училищни състезания. Успех на всички участници!

Ораторският форум се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Какво се случва в центъра