Духовно просветен център

Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - лято 2019

31.05.2019 г.
Архив-2018 (arhangel.bg)
Автор: Архангел.бг

Започна петото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. В него могат да се включат ученици от варненските гимназии и да покажат своето ораторско майсторство по познатия регламент, по който протичат първо училищните кръгове, а след това и финалът. От 2018 г. форумът има два сезона – летен (за първа възрастова група – 8 и 9 кл.) и есенен (за втора възрастова група – 10, 11 и 12 кл.).

Първият училищен кръг тази година се проведе на 29 май в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Седем млади оратори представиха своите речи – едната на свободна тема, а другата – по темата, зададена от нас: „Можем ли да бъдем милосърдни?”. С тази тема решихме да насочим вниманието на младите хора към реалността, в която живеем, от която като  че ли все повече се ограждаме, а така изгубваме и способността да сме съпричастни към живота на хората около нас, както в трудностите, така и в радостите. Виртуалната реалност днес с все по-голяма сила въздейства и привлича възприятията ни, но в нея няма истински живот и съответно няма място за думи като милосърдие... Ще видим какво мислят младите.

Предстоят ни още училищни кръгове. Ще се радваме да има оратори и от други училища, които досега не са участвали. Все още може да се подготвите и да ни поканите на училищния кръг във вашето училище, а победителите ще имат право да се явят на финалното общоградско състезание в края на юни.
Пожелаваме успех на всички!

Ораторският форум се осъществява с благословението  на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Видео от предишните издания на Ораторския форум може да видите в Youtube канала на Архангел.бг.

Още от Събития

Светлината на празника

24.05.2020 г. | отец Владимир Дойчев | Събития

Единственият начин нашият празник да има смисъл… Какво говоря? Нашето съществуване да има смисъл, е то да бъде подчинено на срещата с Христос. На разговора с Него. Именно затова са важни светите Кирил и Методий, защото разговорът с Христос без тях би бил много труден.

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

18.04.2020 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Вечерята на Царството

16.04.2020 г. | протойерей Димитрий Дудко | Събития

На Твоята Тайна Вечеря, за участник ме приеми днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда…

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори