Младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски” - лято 2019

31.05.2019 г.
Архив-2018 (arhangel.bg)
Автор: Архангел.бг

Започна петото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. В него могат да се включат ученици от варненските гимназии и да покажат своето ораторско майсторство по познатия регламент, по който протичат първо училищните кръгове, а след това и финалът. От 2018 г. форумът има два сезона – летен (за първа възрастова група – 8 и 9 кл.) и есенен (за втора възрастова група – 10, 11 и 12 кл.).

Първият училищен кръг тази година се проведе на 29 май в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Седем млади оратори представиха своите речи – едната на свободна тема, а другата – по темата, зададена от нас: „Можем ли да бъдем милосърдни?”. С тази тема решихме да насочим вниманието на младите хора към реалността, в която живеем, от която като  че ли все повече се ограждаме, а така изгубваме и способността да сме съпричастни към живота на хората около нас, както в трудностите, така и в радостите. Виртуалната реалност днес с все по-голяма сила въздейства и привлича възприятията ни, но в нея няма истински живот и съответно няма място за думи като милосърдие... Ще видим какво мислят младите.

Предстоят ни още училищни кръгове. Ще се радваме да има оратори и от други училища, които досега не са участвали. Все още може да се подготвите и да ни поканите на училищния кръг във вашето училище, а победителите ще имат право да се явят на финалното общоградско състезание в края на юни.
Пожелаваме успех на всички!

Ораторският форум се осъществява с благословението  на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан по проект към Дирекция „Образование и младежки дейности” по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Видео от предишните издания на Ораторския форум може да видите в Youtube канала на Архангел.бг.

Още от Събития

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

28.04.2019 г. | протойерей Александър Шмеман | Събития

Дверите се отварят. Ние влизаме в зале­тия от светлина храм... Някъде в душата ни обаче въпросът остава. Какво ли означава всичко това? Какво означава да празнуваме Пасха в този свят, изпълнен със страдания, какво означават това „със смърт смърт­та потъпка“...

Богослужения през дните на Страстната седмица - храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

22.04.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Следвайки богослуженията през тази седмица, ние изминаваме заедно със Спасителя Неговия последен земен път. Така се подготвяме за срещата с Него в деня на Възкресението... Нека изпълним молбата на Христос към учениците в Гетсиманската градина: останете тук и бъдете будни с Мене…

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

22.04.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Какво се случва в центъра