Младежки ораторски форум – 2018. Финал втора възрастова група

13.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Училищните кръгове на есенното издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” приключват. Дойде време и финалистите от втората възрастова група да премерят сили в ораторското майсторство. Това ще се случи на 17 декември (понеделник) от 14.30 часа в залата на Духовно-просветния център.

В есенния кръг на форума задължителната тема беше Свети Йоан Рилски. В навечерието на  550-та годишнина от пренасянето на мощите на Рилския чудотворец от Търново в Рилската света обител решихме да видим какво знаят младите днес за личността и делото на светия преподобен. В четирите училища, които се включиха тази година във форума, чухме различни гледни точки, но все пак повечето от участниците подчертаха важната роля, която Рилският чудотворец има в нашата история като основател на Рилския манастир, пазител на българското и обединител на народа ни.

Темата за втората си реч, според регламента, младите оратори бяха избрали сами. Всяка година по тази втора тема обикновено разбираме какво вълнува младите хора днес – Какво е любовта, Технологиите – ползи и негативи, Какво е за нас Левски днес, Светът на съвременните млади, Какво означава проблем, Мястото на фантастиката в съвременната литература, Черен петък – капитализъм и конкуматрско общество, но също така и Суеверията и талисманите и „За” марихуаната.

На финала всеки от участниците ще представи само една от двете речи, с които е победил на училищния кръг. Очакваме всички, да представят и защитят своята позиция в понеделник, а също така и публика, която да ги подкрепи в тази смела крачка. Успех на всички!

Видеозаписи от минали издания на форума - в YouTube канала на сайта – Архангел.бг Варна и снимки в Галерията -  2018(1), 2017, 2016, 2015

Още по темата
Още от Събития

Великденски четения - 2019

21.03.2019 г. | Архангел.бг | Събития

Първата лекция ще бъде на 24 март (неделя) от 11.00 ч. в храм „Св. Атанасий”. В навечерието на празника Благовещение изборът на тема не е случаен – „Христос и жената”. Лектор: ставрофорен иконом Дончо Александров.

Тодорова събота

15.03.2019 г. | протойерей Михаил Манев | Събития

Тодорова събота не е Тодоров ден. Тодоров ден се празнува на 17 февруари. Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, и да не се усъмним, че е възможно...

Пътят към спасението е път на покаяние

14.03.2019 г. | Варненски и Великопреславски митрополит Йоан | Събития

Проповед на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на Великото повечерие с 3 част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски, отслужени съборно в храм „Св. Николай Чудотворец” – Варна, 13 март 2019 г.

Какво се случва в центъра