Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г.
Автор: Архангел.бг

С пожелание за успешна учебна година завърши последното събитие от летния календар на Духовно-просветния център – младежкият музикален лагер „Небесни деца”. Той се проведе в Каварна от 6 до 9 септември като продължение на курса за източно църковно пеене за младежи. Продължение имаше и в задачата, която си постави – младежите да надградят усвоеното от въведителния курс, преминал през м. юли, и да го приложат на практика, включвайки се в богослуженията в храма. Както на курса, така и на лагера музикален ръководител беше Мартин Димитров, псалт в храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна. Домакин на участниците в лагера беше протойерей Василий Селемет, председател на храм „Успение на Пресвета Богородица” в Каварна.

Да участват в Литургията, пеейки зад клироса, за младежите не беше нещо ново – много от тях от известно време се включват в неделните служби в храм „Св. Архангел Михаил”. Новото беше, че те ще бъдат основният хор, който ще служи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна. Разбира се, това нямаше как да се случи без подготовка. Ръководителят Мартин Димитров беше подбрал нужните песнопения и заниманията в първите дни от лагера бяха заети с разучаването им – тропара и кондака на празнка, задостойник и евлогитарии, песента на Пресвета Богородица („Величит душа моя Господа...”). Както и помагалото за разучаване на Златоустовата литургия по време на курса, и тук песнопенията бяха на църковнославянски с добавена транскрипция на произношението и превод на съвременен български език. Така заедно с мелодията младежите можеха да научат и смисъла на текста, а съответно и на празника – защо величаем Пресветата Дева и нейните родители, праведните Йоаким и Анна.

За смисъла на празника говори и протойерей Василий Селемет в своята проповед:

Днес честваме Рождеството на Пресвета Дева Мария, станала по-късно Богородица. Църквата възхвалява и благодари за Божията милост. Народът до този момент бил чувал пророчества, че ще се роди Дева, от която ще дойде Спасителят на света. Изпълнението на пророчествата и всичко, което е свързано с живота на Пресвета Богородица, е много поучително за нас. Ние повечето светии ги възприемаме така, като готови светии, сякаш такива са били винаги – и светиите от Евангелието, и св. Димитър, и св. Георги, и всеки друг. И забравяме, че всеки от тях се е родил като младенец, бил е в люлка и постепенно е израствал в ръцете на родителите си, бил е въведен в храма в служба на Бога, и така, едно по едно, са преминали събитията от неговия живот. Нещо, което прави всяко поколение и до наши дни. Така трябва да правим и ние, като довеждаме децата си в храма. Защото и днес, както и на всяка служба, ние се присъединяваме към едно общо голямо богослужение и молитва от единия до другия край на страната, а и във всички православни храмове по света, една обща молитва за благодарност и похвала на Пресвета Богородица... В навечерието сме на новата учебна година, а с нея идват и нови успехи и нови радости. Разбира се, трябва да се полагат и усилия, но такава е вашата служба сега – да учите. И както е казано в молитвата преди учене, която вие четяхте всеки ден преди заниманията – като слушате преподаваното ви учение, да пораснете за слава Божия, за утеха на родителите си и за полза на Църквата и Отечеството ни.

Накрая отец Василий благодари на младежите и на ръководителя им за положения труда, да украсят с песнопения празничната литургия, и им пожела, по молитвите на Пресвета Богородица, Бог винаги да изпълва сърцата им с мир и радост.

След споделеното участие в празничното богослужение младежите имаха възможност да съпреживеят и една среща със съвременното изкуство. Каварненският творец и артист Станимир Енчев (който съслужи с тях в храма като иподякон) ги покани да разгледат изложбата му „Археология на изкуствения интелект”, представена в Художествената галерия „Христо Градечлиев” в Каварна. Скулптурите изобразяваха различни митични същества, носещи през времето страховете и надеждите на хората - Караконджул, Русалка, Сънчо, Златна рибка... Но какво общо имат те с археологията, а тя пък – с изкуствения интелект? В беседата авторът сподели с младежите своите мисли за потребността на човека от творчество, за да изразява своя вътрешен свят, и за възможността чрез изкуството да материализира и "архивира" страховете си и да се освобождава от робуване на стереотипи; да привежда света от хаос в ред и да му дава смисъл.

Друг момент от лагера беше посещението в Зеления образователен център в гр. Шабла. Младежите се запознаха с експозицията в залите и се разходиха из прилежащия парк с обособени зони, пресъздаващи природното разнообразие на региона. Любуваха се на бушуващото море край Тюленово и опитаха от лечебните кални бани в Шабленското езеро. Разбира се, всеки ден след музикалните занимания, в следобедните часове оставаше време и за почивка на плажа.

Всички младежи, завършили курса по източно църковно пеене ще получат грамота за положеното старание и труд да усвоят това сложно църковно изкуство. Това ще се случи в неделя - 17 септември, когато честваме паметта на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Младежите ще бъдат поканени да продължат заниманията с г-н Мартин Димитров и през учебната година, а всички са добре дошли на неделните служби в храма, за да се молим и благодарим заедно на Бога.

Снимки - вж. в ГАЛЕРИЯТА.

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и съдействието на Община Варна.

Още по темата
Още от Коментар

Алтернатива - януари, 2024

02.01.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат първият брой (290) на сп. „Алтернатива” за 2024 г. Новата година започва с един от големите Господски празници – Кръщение Господне, или по-известен като Богоявление. Това е един добър повод да се замислим и за нашето лично кръщение...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

Какво се случва в центъра