Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г.
Автор: Архангел.бг

От 7 до 9 септември се проведе поредният модул от Летния младежки форум – 2022, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. След отминалите пътувания и срещи в планината (вж. Тук и Тук), сега форумът се събра на морския бряг – в гр. Каварна. В него се включиха 22 младежи от Варненска и Великопреславска епархия. През тези три дни имаше и нощуване в палатки, и обучения и игри, и време за приключения на плажа, но главното, което събира младежите – освен желанието да общуват помежду си – беше и желанието да научат повече за Бога и християнството. Водещата тема на форума този път беше: Основите на нашата вяра.

След пристигането в Каварна първата важна задача беше разпъването на палатките в двора на храм „Успение Богородично”. Председателят на храма – протойерей Василий Селемет, приветства младежите и ги покани на празничната вечерня преди Рождество на Пресвета Богородица.

Първата беседа за вярата беше с Борислав Аврамов, сътрудник на Духовно-просветния център, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия. В началото той помоли едно от момчетата да прочете Символа на нашата вяра и, следвайки текста, обърна внимание на най-важните моменти в него. Когато обясняваше за трите Лица на единия Бог, той направи сравнение с представите на останалите религии за божественото присъствие в живота на човека, и младежите сами можаха да усетят разликата между тези божества и Христос, Който заради нас човеците и заради нашето спасение слезе от небесата... и бе разпнат за нас... и страда, и бе погребан; и възкръсна... Няма друг бог, който така да се вълнува от съдбата на човека и да се жертва за неговото спасение. Тук логично възникна въпросът от какво ни спасява Христос, а при изясняването му стана ясно, че и човекът може да помогне за своето спасение, като се опита да живее по Божиите закони и да се старае да запази душата си чиста, каквато я е създал Бог.

За изборите в живота и как да живеем в света стана дума и на следващия ден, когато гост на младежкия форум беше иконом Василий Шаган, председател на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна и ръководител на Духовно-просветния център. Той впечатли младежите със своята достъпност и откровеност в разговора. Много от тях се решиха и се включиха в беседата с въпроси и мнение, други само слушаха, но със сигурност никой не остана равнодушен. Стана ясно, че решението, как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие.

Празникът на Рождество Богородично започна в храма с утреня и св. Литургия. В службата се включиха всички младежи – някои от тях на клироса, а двама младежи помагаха на свещеника в олтара като иподякони. По предварителна уговорка с отец Василий, от време на време нашият сътрудник Борислав Аврамов добавяше кратки разяснения – коя част от Литургията тече в момента, какво точно се случва и какво означава. Така участието на младежите не беше формално, а с разбиране за случващото се. В края на службата отец Василий Селемет припомни на всички историята на празника – как Бог чува молитвата на праведните Йоаким и Анна и им дава дете тогава, когато те дават обет да го посветят на Бога. Едва тогава Бог ги удостоил да родят Пречистата Дева Мария – Богородица. Нека и ние, – каза той, – да даваме своите добри обети пред Бога и да се доверяваме на Неговия добър промисъл да нас, за да ни удостои Той с добри плодове за нашите трудове.

В два от дните младежите имаха интересни занимания с Милена Петрова, сертифициран обучител по програмата „Трениране на успешни деца и младежи”. Чрез различни игри и екипна работа участниците във форума неусетно се опознаваха и сприятеляваха, заявявайки себе си, но без агресия и без да прекрачват границите на другия. А в организираното на плажа състезание за най-висока пясъчна кула всички проявиха такова старание и творчество, че в крайна сметка всеки отбор получи за своя труд поощрителна награда в определена категория.

Неусетно времето отмина и Младежкият форум в Каварна беше закрит, но опитът ни от минали години показва, че срещите с младежите, участвали в него, ще продължат – както в Духовно-просветния център (на други събития), така и помежду им – в свободното от учене време. Вярваме, че ще се срещаме с тях и в храма – осъзнали своята значимост и ценност за Бога, да се стремят да изградят своите лични отношения с Него.

Още снимки – в ГАЛЕРИЯТА

Летният младежки форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)