Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г.
Автор: Архангел.бг

От 7 до 9 септември се проведе поредният модул от Летния младежки форум – 2022, организиран от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. След отминалите пътувания и срещи в планината (вж. Тук и Тук), сега форумът се събра на морския бряг – в гр. Каварна. В него се включиха 22 младежи от Варненска и Великопреславска епархия. През тези три дни имаше и нощуване в палатки, и обучения и игри, и време за приключения на плажа, но главното, което събира младежите – освен желанието да общуват помежду си – беше и желанието да научат повече за Бога и християнството. Водещата тема на форума този път беше: Основите на нашата вяра.

След пристигането в Каварна първата важна задача беше разпъването на палатките в двора на храм „Успение Богородично”. Председателят на храма – протойерей Василий Селемет, приветства младежите и ги покани на празничната вечерня преди Рождество на Пресвета Богородица.

Първата беседа за вярата беше с Борислав Аврамов, сътрудник на Духовно-просветния център, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия. В началото той помоли едно от момчетата да прочете Символа на нашата вяра и, следвайки текста, обърна внимание на най-важните моменти в него. Когато обясняваше за трите Лица на единия Бог, той направи сравнение с представите на останалите религии за божественото присъствие в живота на човека, и младежите сами можаха да усетят разликата между тези божества и Христос, Който заради нас човеците и заради нашето спасение слезе от небесата... и бе разпнат за нас... и страда, и бе погребан; и възкръсна... Няма друг бог, който така да се вълнува от съдбата на човека и да се жертва за неговото спасение. Тук логично възникна въпросът от какво ни спасява Христос, а при изясняването му стана ясно, че и човекът може да помогне за своето спасение, като се опита да живее по Божиите закони и да се старае да запази душата си чиста, каквато я е създал Бог.

За изборите в живота и как да живеем в света стана дума и на следващия ден, когато гост на младежкия форум беше иконом Василий Шаган, председател на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна и ръководител на Духовно-просветния център. Той впечатли младежите със своята достъпност и откровеност в разговора. Много от тях се решиха и се включиха в беседата с въпроси и мнение, други само слушаха, но със сигурност никой не остана равнодушен. Стана ясно, че решението, как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие.

Празникът на Рождество Богородично започна в храма с утреня и св. Литургия. В службата се включиха всички младежи – някои от тях на клироса, а двама младежи помагаха на свещеника в олтара като иподякони. По предварителна уговорка с отец Василий, от време на време нашият сътрудник Борислав Аврамов добавяше кратки разяснения – коя част от Литургията тече в момента, какво точно се случва и какво означава. Така участието на младежите не беше формално, а с разбиране за случващото се. В края на службата отец Василий Селемет припомни на всички историята на празника – как Бог чува молитвата на праведните Йоаким и Анна и им дава дете тогава, когато те дават обет да го посветят на Бога. Едва тогава Бог ги удостоил да родят Пречистата Дева Мария – Богородица. Нека и ние, – каза той, – да даваме своите добри обети пред Бога и да се доверяваме на Неговия добър промисъл да нас, за да ни удостои Той с добри плодове за нашите трудове.

В два от дните младежите имаха интересни занимания с Милена Петрова, сертифициран обучител по програмата „Трениране на успешни деца и младежи”. Чрез различни игри и екипна работа участниците във форума неусетно се опознаваха и сприятеляваха, заявявайки себе си, но без агресия и без да прекрачват границите на другия. А в организираното на плажа състезание за най-висока пясъчна кула всички проявиха такова старание и творчество, че в крайна сметка всеки отбор получи за своя труд поощрителна награда в определена категория.

Неусетно времето отмина и Младежкият форум в Каварна беше закрит, но опитът ни от минали години показва, че срещите с младежите, участвали в него, ще продължат – както в Духовно-просветния център (на други събития), така и помежду им – в свободното от учене време. Вярваме, че ще се срещаме с тях и в храма – осъзнали своята значимост и ценност за Бога, да се стремят да изградят своите лични отношения с Него.

Още снимки – в ГАЛЕРИЯТА

Летният младежки форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна

Още по темата
Още от Коментар

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Петъчни мисли срещу Преображение

05.08.2022 г. | Десислава Неделчева | Коментар

Утре е Преображение, празник, който идва за мен внезапно насред ваканционното спряло време на август. На Преображение Господ взел трима от учениците си и станал в Славата си. За да ги отвлече от унинието им. За да побеседва с Мойсей и Илия за предстоящите доброволни страдания. За да видят учениците, че в бъдещето може да се влезе през...

Какво се случва в центъра