Мисията на църквата е да направи вярата жива в живота на хората

13.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Интервю на о. Василий Шаган с о. Грегори Десмарас, американски православен свещеник, за Православието в Америка днес, за културата в църквата и църквата в културата на народите, за мисията на църквата в света днес, за общността в църквата и литургията като общо дело и жив пример за пълнотата на вярата. 03.10.2018, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Превод - Мария Иванова.

о. Грегори Десмарас: Литургията е молитвата на Църквата. Общността, която я извършва, е живият пример, който можем да дадем на света като проповед. Това, че сме живи, истински. Пълнотата на вярата е в Православната църква и всеки човек може да получи тази пълнота, без да бъде грък, българин, румънец и т.н. Нашата мисия е със своя личен пример да поканим хората да станат част от тази жива общност и също да получат даровете… Литургията е централният акт на нашата вяра, там изразяваме молитвите си и благодарността си, и го правим заедно, като общност, тя е общо дело. Тя не е спорт, който да гледаме, в нея участваме. Дори с малки неща, като „Господи, помилуй” (…) Литургията не е само да изразим благодарност, но и да погледнем внимателно в себе си. Така всеки разбира степента на готовност, до която той е достигнал. Ние никога не сми напълно готови да приемем даровете, но ги приемаме даром за добро здраве на тялото и на дух. Бог винаги е давал на хората в нужда, Той не е искал доказателства (…)

Забързаният живот е дяволът в света днес. Трябва да поощряваме хората да спират. Но когато спрат, тук да намерят нещо ценно за тях… Преди да стана православен свещеник, бях музикант в католическа църква и осъзнах какво е да участваш в Литургията. И първото нещо, което направих, когато започнах да служа в моята малка енория, беше да предложа на всички да участват в песнопенията. Постепенно, от по-простото към по-сложното. И днес почти цялата Литургия се изпълнява от хората. Те знаят, че участват… Това е ключът. Хората днес не искат да са поставени някъде настрана, те искат да са в центъра на събитието. И това не е нещо ново в църквата, това е бил животът в ранната църква. (…)

Днес хората не намират ценното и същината в църквата и затова се устремяват към комерсиалните неща. Затова и мисията на църквата е: да направи вярата жива в живота на хората (…)

Още по темата
Още от Интервю

Музика, която пречиства (2)

26.01.2019 г. | Светлана Луганска, Игор Зироевич | Интервю

Богослужебните текстове, особено на големите празници – те излъчват мистичната атмосфера на живите отношения между Бога и човека. Пеенето е молитва, отношение, които нямат край във вечността. Всеки път, когато пееш, е различно. Живи отношения!

Музика, която пречиства (1)

19.01.2019 г. | Светлана Луганска, Игор Зироевич | Интервю

Беше чудесно време. Война, мъка, болка, около нас – смърт, а няколко младежи вървят пеша по пет-шест километра, за да стигнат навреме за Литургията в манастира. Въпреки цялата тъма наоколо, благият Бог внесе в живота ни толкова светлина!

Суеверията и суетата са излишни пред Бога и ни отдалечават от Него

23.12.2018 г. | Кирил Борисов | Интервю

Не бива да осуетяваме живота си, а да търсим Бога, лична връзка с Него... Но човек е склонен да повярва в какво ли не, само и само да заобиколи истината за нашата вяра. А истината за този празник е, че се ражда Спасителят на човеците – Иисус Христос.

Какво се случва в центъра