Духовно просветен център

Мисията на църквата е да направи вярата жива в живота на хората

13.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Интервю на о. Василий Шаган с о. Грегори Десмарас, американски православен свещеник, за Православието в Америка днес, за културата в църквата и църквата в културата на народите, за мисията на църквата в света днес, за общността в църквата и литургията като общо дело и жив пример за пълнотата на вярата. 03.10.2018, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. Превод - Мария Иванова.

о. Грегори Десмарас: Литургията е молитвата на Църквата. Общността, която я извършва, е живият пример, който можем да дадем на света като проповед. Това, че сме живи, истински. Пълнотата на вярата е в Православната църква и всеки човек може да получи тази пълнота, без да бъде грък, българин, румънец и т.н. Нашата мисия е със своя личен пример да поканим хората да станат част от тази жива общност и също да получат даровете… Литургията е централният акт на нашата вяра, там изразяваме молитвите си и благодарността си, и го правим заедно, като общност, тя е общо дело. Тя не е спорт, който да гледаме, в нея участваме. Дори с малки неща, като „Господи, помилуй” (…) Литургията не е само да изразим благодарност, но и да погледнем внимателно в себе си. Така всеки разбира степента на готовност, до която той е достигнал. Ние никога не сми напълно готови да приемем даровете, но ги приемаме даром за добро здраве на тялото и на дух. Бог винаги е давал на хората в нужда, Той не е искал доказателства (…)

Забързаният живот е дяволът в света днес. Трябва да поощряваме хората да спират. Но когато спрат, тук да намерят нещо ценно за тях… Преди да стана православен свещеник, бях музикант в католическа църква и осъзнах какво е да участваш в Литургията. И първото нещо, което направих, когато започнах да служа в моята малка енория, беше да предложа на всички да участват в песнопенията. Постепенно, от по-простото към по-сложното. И днес почти цялата Литургия се изпълнява от хората. Те знаят, че участват… Това е ключът. Хората днес не искат да са поставени някъде настрана, те искат да са в центъра на събитието. И това не е нещо ново в църквата, това е бил животът в ранната църква. (…)

Днес хората не намират ценното и същината в църквата и затова се устремяват към комерсиалните неща. Затова и мисията на църквата е: да направи вярата жива в живота на хората (…)

Още по темата
Още от Интервю

Трите дни преди Пасха. 2 част

17.04.2020 г. | протойерей Димитрий Юревич. Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Трите дни преди Пасха. 1 част

17.04.2020 г. | протойерей Димитрий Юревич, Виталий Каплан | Интервю

Въпроси и отговори за събитията през Страстната седмица, за разпятието, погребението и Възкресението на Христос...

Игра на криеница с Господа

06.04.2020 г. | протойерей Андрей Лоргус | Интервю

Човек трупа опит, когато прави съзнателен, свободен избор, носи за него отговорност и приема последствията от него – ако е сбъркал, кае се, ако е успял – благодари. От това се натрупва опит и човек съзрява духовно ...

Какво се случва в центъра