Духовно просветен център

Милосърдието се възпитава

11.03.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Един ден в повече имахме тази година – 29 февруари. За какво го използвахте? – имаше подобно допитване в интернет пространството. Сигурно отговорите са били най-разнообразни, но ние можем да приведем само примера, за който знаем – как прекараха този ден група третокласници от СУ „Димчо Дебелянов” с тяхната класна, г-жа Статева, и няколко родители.

И за да сме честни, причината те да дойдат в Духовно-просветния център, не беше 29 февруари, а това, че е събота. Защото само в събота се случва една от дейностите на центъра – трапезата за бедни. Именно тя беше привлякла вниманието на класния ръководител и спечелила подкрепата на родителите. В предварителния разговор бяхме обяснили, че зимният период не е най-подходящ за малки помощници в кухнята, защото условията са доста сурови, но това не ги разколеба. Предупредихме също, че за храна в събота идват най-различни хора, и по-груби, и по-невъздържани по нрав, поради което третокласниците могат да станат свидетели на недотам „културни” сцени, но родителите отговориха, че днес децата им навсякъде могат да видят всичко, и потвърдиха посещението. Бяха решили да им покажат живота именно от суровата му страна и това, колко е важно да даваш от собственото си време в полза на хора, изпаднали в нужда или немощ.

Но в последния си ден февруари беше намислил да се докаже като зимен месец, и с пронизващ студен вятър снижи температурите. Доброволците от кухнята решиха да спестят измръзването на децата, и предложиха първо да ги разведем из Духовно-просветния център и да им разкажем за мястото. Току-що отминалите 27 и 28 февруари, когато чествахме 150-та годишнина от учредяването на Българската екзархия, и предстоящият 3-ти март бяха добър повод за разговор край двата паметника на двора – на варненските възрожденци и „Посрещане на освободителите”. А в храма си поговорихме за същинската, мисионерската роля на Църквата (освен социалната) и за смисъла на случващото се в църковния живот, който може да стане част от живота на всеки кръстен някога християнин и да му принася духовна полза и помощ в трудни моменти.

Разбира се, опитът да белиш моркови и лук с гумени ръкавици, също се включи в преживяванията за деня, но за кратко. Студът, макар и за един ден, си беше зимен. Благодарихме на децата и се разделихме с обещание да се срещнем отново в по-топло време, за да продължим да се опознаваме – както едни други, така и християнството.

Благодарим и на учителката на децата, и на техните родители, които ги доведоха в храма! Да бъдеш доброволец в дадена мисия, не се случва от само себе си, още повече когато става дума за социална дейност. Нужно е милосърдие. А то, както и всяка добродетел, се възпитава от младини. Защото днес децата наистина навсякъде могат да видят всичко. Но в такъв случай е важно да възпитаме у тях вкус към истински стойностното, за да се научат да застават на негова страна.

Още по темата
Още от Милосърдие

Енорийска задружност в навечерието на Възкресение Христово

14.04.2020 г. | Архангел.бг | Милосърдие

В настоящата ситуация на извънредно положение нашата инициатива Енорийска задружност не може да се случи, както друг път, но може да откликнем на поканата на отец Василий, отново да дарим радост за Великден - ето как...

Енорийска задружност за Рождество Христово

13.12.2019 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Църковното настоятелство и братството на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. Архангел Михаил”, Варна, започва сбиране на хранителни продукти и средства за рождественските пакети за нуждаещи се.

Можем ли да бъдем милосърдни? Какво мислят младите?

09.12.2019 г. | Архангел.бг | Милосърдие

Можем ли да бъдем милосърдни? Доколко младите хора се вълнуват от този въпрос и как разбират милосърдието? Вижте сами в откъсите от речите в лятното издание на Младежкия ораторски форум. Финалът на втора възрастова група е на 10 декември от 14 ч. Заповядайте!...

Какво се случва в центъра