Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г.
Св. Архангел Михаил (фрагмент), 15 в., Звенигородски чин, Третяковска галерия, Москва, Русия (wikimedia.org)
Автор: Архангел.бг

Третият Мастър клас по иконопис за деца в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна ще се проведе от 10 до 20 август 2022 г. Надсловът тази година е „Образът на Архангел Михаил”, а с децата отново ще работят иконографите Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова, ръководители на школата по иконопис в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Третото издание на проекта следва същите цели, както и отминалите два майсторски класа – да насочи вниманието на участниците към църковното изкуство и по-конкретно към светите образи, които виждаме, когато влезем в храма; и в рамките на курса всеки участник да изработи своята първа икона – тази година на св. Архангел Михаил – върху специално изработена и грундирана дъска, прилагайки знанията, придобити по време на обучението.

Това ще се случи в рамките на 10 работни дни – в периода от 10 до 20 август. Заниманията ще се провеждат от 9:30 до 13 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил”. Всеки ден участниците последователно ще се запознават с етапите и техниките, прилагани в иконописта:
- технология на иконописта;
- подготовка на основата, гравиране, позлатяване, рисуване с темпера, лакиране;
- цветове, хармонии, гами, техники в живописта;
- символите в иконата;
- посещения на галерии и експозиции със стари икони и творби на стари майстори, работили на територията на нашия град;

Теоретичната част ще засегне основни теми като:
- Какво е икона, учение за иконата и иконопочитанието.
- Запознаване с основните видове икони. Мястото и ролята на иконата в храма и в дома ни.
- Иконография и символика в иконите на св. Архангел Михаил.
- Запознаване с древни образци икони на св. Архангел Михаил
- Запознаване с историята на иконата и богословието ѝ; правилата за изписване на икони, молитвите на иконописеца, ролята и значението на иконописеца и служението му в Православната църква.

Участниците трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса – запознати с християнските традиции, посещавали неделни училища, школи за християнски ценности и силно желаещи да се потопят в културата на християнското изобразително изкуство.
Желаещите да се запишат, трябва да се обадят до 8 август на телефон:
0886 432 778 – Илка Колева-Димитрова
Местата са ограничени!

Вж. в ГАЛЕРИЯТА снимки от Първото и Второто издание на майсторския клас

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2023

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя – За Петдесетница и Светия Дух – конкретно насочва вниманието ни към наближаващия празник на Светата Троица. Светите Отци го наричат „заключителен празник”, защото с него завършва възсъздаването и обновлението на човека.

Летни уроци в Първото българско училище на Варна - 2023

01.06.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В последния учебен ден 60 първокласници от ОУ „Христо Ботев”, гр. Добрич, се включиха в летните уроци в Духовно-просветния център, за да научат повече за епохата на Възраждането и християнската история, традиции и ценности на нашия народ...

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Какво се случва в центъра