Мастър клас по фотография „Родът и семейството”

03.10.2023 г.
снимка: Fotoshkola Kopchak
Автор: Архангел.бг

Днес снимаме много. Снимаме всичко, което виждаме, ядем и носим. Но след няколко дни забравяме за всичко това. Защо се получава така? Има ли начин да съхраним паметта за отминалите моменти, за да останат те и за идващите след нас? Какво да запечатаме с обектива и как да го заснемем така, че да бъде запомнящо се и полезно за нас и семейството ни?

Отговор на тези въпроси може да даде новият мастър клас по фотография за младежи, който започва на 21 октомври в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, и ще продължи един месец.

Верни на целите, които си поставихме преди време, започвайки проекта „Вярата на фокус” – освен овладяването на фотографски умения, стремежът е да покажем на младежите чрез средствата на творческата фотография един по различен поглед към нашата вяра. Как може да я открием и в красотата на сътворения от Бога свят край нас, но и във вътрешния свят и преживявания на човека срещу нас.

Тази година темата на майсторския клас ще бъде: Родът и семейството, като вниманието на участниците ще бъде насочено към духовната култура и традиции, които народът ни предава от поколение на поколение. Младежите ще се учат как по-въздействащо да покажат в своите снимки невероятната връзка на човека с неговото семейство и неговия род, а това ще бъде повод да се потопят в историята и на своето семейство и род и да се замислят за важните неща в живота ни.

Разбира се, за всичко това ще са необходими добри умения за боравене с фотокамерата, затова по време на първите занимания на курса младежите ще се запознаят с основните принципи и правила на фотографията и функциите на камерата. Това са необходими знания, които ще им помогнат да разкрият поставената тема.

В курса може да участват младежи, навършили 13 години. Желателно е да разполагат със свой фотоапарат.

Заниманията ще продължат един месец – от 21 октомври до 21 ноември 2023 г. Ще се провеждат в събота от 10:00 ч. в Духовно-просветния център.

Всяка подтема от програмата на курса ще съдържа както теоретични, така и практически занимания. Придобитите умения и постигнатите фотографски успехи ще бъде показани във финалната изложба, която ще открием ва 21 ноември – Деня на християнското семейство и младеж.

Програмата накратко:

- Фотография. Фотоапарат (21 октомври);
- Композиция. Портрет (28 октомври);
- Фотосесия. Родът и семейството (4 ноември);
- Фотосесия. Семейна фотография (11 ноември);
- Обсъждане на снимките и подготовка на финалната изложба (18 ноември);
- Финална фотоизложба ( 21 ноември).

Срок за записване на желаещите – до 18 октомври (сряда) на тел. 0892 619 691 или на място в Духовно-просветния център – ул. „27 юли”, № 9 (от 9.30 до 17.00 ч.) до запълване на групата.

Ръководител на курса: Мария Тодорова

Мария е родена в Молдова. Завършила е Държавния педагогически университет „Ion Creangă” в Кишинев и следдипломна квалификация в Германия. Известно време преподава в лицея „С. И. Барановски” в Копчак, Молдова. През 2013 г. завършва в Кишинев първо ниво на курса по фотография „От основите до майсторството“, а през 2014 г. - второ ниво. От 2014 г. е учител по фотография във фото студио в Копчак и заедно със своите ученици участва в различни конкурси по фотография в Молдова. Работи като фотограф и участва в организационната група за детски събития към Православната църква в Молдова. През 2020 г. Мария ръководи курса по фотография „Вярата на фокус” а през 2022 г. – мастър клас „Вяра и семейство” в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Още от Какво се случва в центъра

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” - 2024

16.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” във Варна на 15 юли започна дванадесетото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Освен основната тема, изразена в надслова, тази година децата ще се запознаят с няколко от притчите на Христос...

Алтернатива - юли, 2024

05.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В броя четете текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит, Лимасолския митрополит Атанасий, архиепископ Йоаким Джосану, архимандрит Варнава Янку, ставр. иконом Цветан Флоров, отец Харалампос Пападопулос, доц. д-р Мариян Стоядинов, Константин Вирджил Георгиу...

Втора среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

25.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 27 юни - четвъртък, от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, ще се проведе втората среща-диалог от новата поредица.Този път ще бъде показан документалният филм „Не от този свят”...

Какво се случва в центъра