Духовно просветен център

Любовта на бащата

31.08.2021 г.
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Проповед на свещеник Алексей Атанасов в 10-та неделя след Петдесетница – 29 август, 2021 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Братя и сестри,
Това кратко евангелско четиво съдържа толкова много неща. Първото, което трябва да забележим и да се замислим, е че когато ние повярвахме в Христос, всичко, което Той и Църквата проповядва, ние го приехме за истина. Така и в този случай – виждаме, че болестта на момчето не е обикновена епилепсия. В Евангелието ясно е казано, че това нещо, което става с момчето, което иска да го убие, се случва при новолуние. Зад това нещо стои бесът. И ако ние се замислим, ще разберем, че зад всички суеверия – астрология и др. – стоят демоните. Вярваме в нещо, в луната, в звездите, в предмети, но бесовете стоят зад това, ние да повярваме – да се случат неща, които да ни накарат да повярваме в творението, а не в Твореца. И това е тяхна първостепенна цел. Дори евреите, които не вярват в творението, са въвлечени в тази заблуда.

Но има още нещо, което трябва да забележим – да обърнем внимание на бащата. Този баща продължава да обича сина си, независимо какво се случва с него. Много често казват, че мъжете са по-студени, но не винаги е така. Този баща не приема състоянието на сина си и търси начин да го спаси… Но защо апостолите не можаха? (…)

Вижте цялата проповед в прикачения файл:  

Още по темата
Още от Проповеди

Нашият път към живота

14.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Нужно е винаги да бъдем в Божието присъствие и да Го молим да ни праща Своята благодат. Защото Той винаги ще ни чуе и ще ни прати Своята благодат в нашата немощ. И тогава ще са действителни и силни думите, казани на апостол Павел: „Стига ти Моята благодат”, радвай се в нея!"

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

12.09.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Пътят към Бога е път на прошката и милостта

06.09.2021 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Ние, които искаме да се издигнем от земята на небето, мислейки не за земното, а за небесното, трябва да вървим по този път. Път, който Бог ни показа в Своя личен пример, докато беше тук в образа на Своя Божествен Син...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори