Летни уроци в Първото българско училище на Варна - 2023

01.06.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 31 май започнаха летните групови посещения в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” по програмата На училище в Първото българско училище във Варна. В последния учебен ден 60 първокласници от ОУ „Христо Ботев”, гр. Добрич, със своите учители, съчетавайки полезното с приятното, след разходка в нашия град се включиха в летните уроци в Духовно-просветния център, за да научат повече за епохата на Възраждането и християнската история, традиции и ценности на нашия народ.

Посещението започна с беседа в двора на храма. Пред паметника на варненските възрожденци и паметника „Посрещане на братята освободители” децата научиха историята на мястото и защо улицата, на която се намира, е наречена „27 юли”. Прочетоха заедно имената на хората, които преди 160 години не пожалили сили и средства, за да се построи в града ни училище за българските деца и да се устрои храм, в който на български език да прославят Бога.

Беседата продължи в пространството зад храма, където малките ученици се поклониха на гроба на първия свещеник, служил тук – отец Константин Дъновски, и разгледаха постоянната изложба „Проглас към Евангелието”, която включва образите на важни личности от Първото и Второто българско царство, свързани с приемането и утвърждаването на християнството в България.

След това децата влязоха в храма, устроен на първия етаж на някогашното училище, .и обогатиха своите знания за православния храм – за какво служи, как е устроен, защо изобразяваме и почитаме иконите на светиите, къде стои храмовата икона, защо палим свещи, как е правилно да се прекръстим и защо го правим, защо в храма мъжете обикновено стоят отдясно, а жените отляво, и други въпроси, свързани с духовния живот на православните християни.

Посещението продължи отново на двора с практическо занимание, в което децата придобиха умения за нещо, което е било част от живота на всеки дом в миналото – как се прави хляб. Във времето, когато все още не е било познато електричеството, а още по-малко останалите удобства, от които се ползваме днес, приготвянето на хляб е изисквало много задружен труд от всички в семейството, за да извървят дългия път от засяването на нивата до изпичането на хляба в пещта.

Децата имаха възможност да смелят зърно, да омесят тесто и да направят свои хлебчета в най-различни форми. Много от тях използваха и печатите за просфори – хлябовете, използвани по време на светата Литургия, като научиха и какво означават надписите и изображенията върху тях. А докато чакаха своите хлебчета, да се изпекат, те се качиха на втори етаж на Духовно-просветния център, където в голямата зала, сред образите, включени в новата изложбата „Българската писменост” – „Св. Паисий Хилендарски. За ползата от историята”, получиха своите първи свидетелства за завършена степен на образование.

На двора вече ги очакваше изпеченият топъл хляб. Под ръководството на нашия сътрудник те заедно се помолиха, да благослови Бог резултата от техния труд и обещаха да отнесат част от хляба и на близките си, и да им разкажат за наученото и преживяното в последния учебен ден на първи клас.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра