Летни уроци в Първото българско училище във Варна

09.06.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Шумно ваканционно настроение изпълни двора на Духовно-просветния център през изминалата седмица и сложи началото на летните посещения в Първото българско училище във Варна.

Във вторник и сряда шест групи екоприключенци от различни варненски училища, а в петък и една малка група от школата „Творилница” към ЦПЛР-ОДК-Варна участваха в едно по-различно приключение. На двора бяха посрещнати от свещеника и от него научиха, че първите наставления за (казано на днешен език) екологично отношение към заобикалящия ни свят са думите на Бога към Адам и Ева, когато им поверява да се грижат и да господаруват над земята и всичко, сътворено от Него. Но за съжаление днес ние се държим повече като потребители, отколкото като грижовни стопани .

След това децата имаха възможност, от една страна, да получат знания, а от друга – практически умения.

С нашия сътрудник Борислав Аврамов те разгледаха откритата изложба „Проглас към Евангелието”, която в образи и текст представя как християнството става част от българското самосъзнание и кои са първите светци по нашите земи. От беседата му също така научиха историята на Първото българско училище във Варна и на храма „Св. Архангел Михаил”, разположен на първия етаж на сградата – как е създаден и защо се намира в сградата на училището, какво е устройството на православния храм, защо се палят свещи и как хората, молещи се заедно в храма, стават Църква. А в мултимедийната изложба „Азбучна истина” те се запознаха с дълбокия смисъл на нашата азбука, който днес за съжаление вече сме загубили. При създаването й тя не е била просто поредица от знаци, а е предавала основните истини на християнството. В миналото с изучаването на буквите учениците усвоявали и тези основни истини, които им помагали и ги крепели в живота.

Връщайки се на двора, нашите гости се включиха в практическото занимание „Азбука на хляба”. На тези занимания децата научават как в миналото хората са правили хляб, имат възможност сами да смелят зърното, да омесят тестото и да направят свои хлебчета в най-различни форми. Запознават се с образите и символите в Новия Завет, които са свързани с житното зърно, кваса, солта и хляба, и какво означава печатът, който се слага върху хляба, използван в св. Литургия. За много от децата, това е първият допир с тестото, а други споделят, че в домовете им има традиция да се меси хляб – обикновено под вещото ръководство на бабата. Радваме се, като чуем това, и се надяваме да успеят да поемат достатъчно опит от тази култура, за да продължат да я предават и те на свой ред.

Затова и тази дейност е част от програмата на Духовно-просветния център. Потопени в атмосферата на това възрожденско кътче на Варна, децата могат неусетно да се приобщят към православните традиции и ценности на нашия народ, които са го съхранили през вековете.

Вж. повече снимки в Галерията

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Какво се случва в центъра