Духовно просветен център

Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”

14.05.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Лествицата” е най-известното произведение на преподобния Йоан Синаит, наричан още Лествичник по името на своята книга. Макар и да няма много сведения за живота на светията, той става образец за подражание на стотици монаси и подвижници през вековете. Неговата книгата, в която той описва своя духовен опит и борба в постигането на християнските добродетели, се чете и препрочита до днес не само от монаси и духовници, но и от миряните в света.

В тази връзка през втората половина на ХІХ в. в Русия става известен друг подвижник и духовен наставник – игумен Герман (Осецки) (1828-1895). Воден от желанието да направи достъпна за всички ползата от труда на св. Йоан, тай пише книгата: Лествица до небесните врати. Как миряните да четат „Лествицата”.  Отскоро тази книга има вече и своето първо българско издание. То е на издателство „Елеон” (2020) по инициатива на МПЦ „Света Петка” към старинен храм „Света Петка”, София. Превод от руски – Елеонора Димитрова.

В представянето на книгата издателите пишат:  В своята книга игумен Герман Осецки е поднесъл текста на св. Йоановата „Лествица” в достъпна и разбираема форма, приложима за изпълнение във всекидневието както на монасите, така и на миряните, ясно разкривайки „тесния път”, чийто край е Христос и чиито стъпала водят право в Рая. Предлаганата книга се отнася към т.нар. аскетическа литература, но яснотата на изказа и синтезираното й съдържание я правят широко достъпна за всички, които се стремят към Христа чрез постепенното нравствено усъвършенстване, както и за тези, които все още не знаят, но желаят да открият за себе си правия път, по който да тръгнат към Него. (hramsvetapetka.org)

Книгата може да откриете вече и във Варна – в книжарница „Благослов” на ул. „27 юли” № 9. В наличност са също и други издания на изд. „Елеон”, а именно:

- „Опит за построяване на изповед” на архимандрит Йоан Крестянкин (2017)

- „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина” от игумения Евгения Клидара (2013)

- „Света Петка – житие, чудеса, молебен канон, акатист” (2016)

- „Да достигнеш святост” (2018) – избрани жития на миряни-подвижници от двутомника „Аскети в света”, издадени от „Света гора”

Още от Какво се случва в центъра

Лични граници и взаимоотношения - втори модул в „Съпричастност”

03.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

„Съпричастност” продължава на 5 август с втория модул – практически семинар „Лични граници и взаимоотношения”. Кога и как изграждаме своите лични граници, какво ограждат те, как влияят на взаимоотношенията ни с другите?...

Беседи за православната вяра

23.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Вечерните беседи за православната вяра в Духовно-просветния център продължават. Следващата е в четвъртък, 23 юли, от 18 ч. на тема: Молитвата. Заповядайте!

Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 16 юли започна осмото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Зя една седмица дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори