Кръстът е сила Божия

14.09.2023 г.
Автор: протойерей Тодор Тодоров

Проповед на протойерей Тодор Тодоров на Въздвижение на Светия Кръст Господен – 14 септември 2023 г., храм „Св. Архангел Михаил”, Варна.

Скъпи боголюбиви братя и сестри,
Днес целият християнски свят се покланя на Честния Животворящ Кръст Господен. Това се прави четири пъти в годината – в Третата неделя на Великия пост (Кръстопоклонна), на 1 август, в началото на Богородичния пост, на Разпети петък през Страстната седмица и на днешния ден, когато възпоменаваме това историческо събитие, случило се в Йерусалим, благодарение на равноапостолната дейност на светите Константин и Елена – издирването на Кръста Господен и на всички места, свързани със спасителното дело на Христос. Архиепископ Макарий издигнал Кръста Господен, след като бил открит от императрица Елена, застанал на високо и го въздвижил на всички посоки, за да благослови, и всички християни, както и сега, се покланяли пред него и въздавали Богу хвала.

Защо, братя и сестри? Знаете, че кръстът през римско време е бил средство и символ на позорна смърт – на кръстна смърт римляните наказвали престъпниците... Но откакто на кръст беше разпнат нашият Господ Иисус Христос, Който проля Своята кръв за спасението на цялото човечество, оттогава кръстът е сила Божия, оттогава чрез Кръста се случват многобройни изцеления и чудеса и ние му се покланяме с надежда и вяра Бог да ни избави от всяко зло. Затова и днес сме тук всички – за да се поклоним на тази сила, на този свят Кръст, който Господ направи такъв. Паметта за страданията на нашия Спасител, за кръвта Му, пролята за нас, ни помага да бъдем силни във вярата и да устояваме на козните на лукавия.

Знаете, има и други исторически събития, които са се случили с Кръста. Явяването на Кръста на св. Константин Велики преди битката с Максенций и думите на Господ: „С това ще победиш”, което наистина се случило за радост на всички християни, защото св. Константин, виждайки тези чудеса, се обръща към християнството и спира всички гонения. Затова заедно с неговата майка, св. Елена, са наречени равноапостолни, защото благодарение на тях християнството можа да се разпространи по целия свят.

Третата дата, която се поменава като историческо събитие, свързано с Кръста и с днешния празник, това е пленяването му от персите, когато от Йерусалим са отнесени много светини. След 14 години император Ираклий успява да ги застави да върнат всичко и така отново се връща Кръстът Господен в Йерусалим. И знаете какво се случило тогава – византийският император го посреща, пременен със златни одежди и корана, но не успява да поеме Кръста и да го внесе в храма. Ангел Господен го спрял и му казал: „Не така нашият Господ е носил Своя Кръст”. Тогава императорът сваля богатите одеяния, сваля короната и бос, облечен в най-прости дрехи, успява да внесе светинята в Божия храм.

Виждате как всичко има своя смисъл. Не бива да забравяме какво всъщност е направил Христос чрез Своите страдания на Кръста за всички хора. Затова сега Неговият кръст гони всички зли сили, видими и невидими врагове, и е символ на християнството. Така и ние се обозначаваме като Негови, на Христос, като правим кръстното знамение – в името на Отца и Сина и Светия Дух, показвайки своята любов и към Христос, и към Кръста.

Нека на този свят ден Бог да ви дарува Своята благодат, братя и сестри! С този водосвет и молитвата за всички деца преди Новата учебна година нека Божието благословение и любовта на Господа да слезе върху всички вас! Честит празник! За много и благодатни години! Амин.

Още по темата
Още от Проповеди

Време на подвиг

14.04.2024 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

Постът и молитвата, казват светите Отци, са двете криле на нашето спасение. Нека не пропускаме това благодатно време на подвиг и да се изправим срещу страстите, които ни мъчат... и освободили от плен своята воля, да следваме Божията...

„Радвай се, обновление на заченатите в грях”

12.04.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Закопнели и жадуващи за истинската чистота, имаме пред себе си Богородица - най-добрият пример, за това, че е възможно да се случи спасението, възможно е да се случи очистването, щом тя ги е достигнала, бидейки като нас човек...

„Ти си проповед на пророците и украшение на апостолите”

29.03.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

За образа на Богородица и истинското покаяние, като път към царството Божие. Проповед след Малкото повечерие с канона и 2-ра статия на акатиста към Пресвета Богородица, храм „Св. Николай Чудотворец”...

Какво се случва в центъра