Кръгла маса „Образователна интеграция чрез обучението по Религия-Православие”

26.05.2022 г.
Автор: Архангел.бг

На 26 май 2022 г. в гр. Варна се проведе кръгла маса на учители по Религия-Православие под надслова: „Образователна интеграция чрез обучението по Религия-Православие в мултиетнически общности, формиране на модели на взаимодействие учител-ученик-родител и извеждане на добри практики. Приобщаване на деца със СОП”. Събитието беше организирано от Регионалното управление на образованието с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се проведе в Кръглата зала на Варненска и Великопреславска света митрополия.. Водещ на срещата беше г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по Обществени науки и гражданско образование и религия в РУО-Варна.

В Кръглата маса се включиха ръководителите на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна, и учители, които преподават Религия-Православие в класове с различен етнически състав или на деца със специални образователни потребности във Варна и региона. Всички споделиха своя опит с колегите си и в презентации представиха резултатите от труда си през последните години, в това число и през периода на дистанционното обучение заради наложените противоепидемични мерки (2020-2022 г.). Повечето от тях работят с ученици от начален и основен етап на образованието, но имаше и учител, който работи с ученици от гимназиалния етап – 8-12 кл.

С колко любов и внимание се отнасят към заниманията с децата, личеше от темите и водещите принципи, изведени в презентациите, а също така и от емоционалното представяне на всеки един от учителите. Милосърдие, добротворство, вяра, надежда, състрадание, любов... Как да учим с Христос? Защо заедно можем повече? Защо с любов постигаме повече? Как се работи по Религия-Православие с деца от семейства с мюсюлманско вероизповедание и защо родителите им продължават да ги записват в тези часове? Как се работи с деца със СОП, кои са най-подходящите методики и средства? Възможна ли е интеграцията им чрез обучението по Религия-Православие и как се променя отношението на останалите деца към тях? Отговорите чухме в споделените добри практики на учителите, а изводите, които направиха, ни се ще да чуят и хората, от които зависи да се предприемат нужните действия, за да се въведе предметът Религия в задължителната програма в училище. Неоспорим факт е, че в резултат на това обучение децата се променят, променят се и отношенията помежду им, а агресията в училище намалява.

Всеки участник в Кръглата маса получи грамота за своето представяне от Регионалното управление на образованието, но също така и много идеи за своята работа в бъдеще в резултат от споделения опит. Пожелаваме им успех и нека Бог да благослови труда им!

Още по темата
Още от Събития

Празник на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена”

20.05.2022 г. | Архангел.бг | Събития

На 21 май е празникът на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” и на кв. „Владислав Варненчик” във Варна. Историята на празника на квартала пази спомена за чудо...

Православните храмове на Варна – малки документални форми

12.05.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Представяне на проекта „Православните храмове на Варна – малки документални форми”. Организатор на събитието – школата „Православни християнски традиции и ценности” с ръководител Владимир Николов към ЦПЛР – Общински детски комплекс, Варна...

Изложба на Школата по иконопис към ОДК-Варна

04.05.2022 г. | Архангел.бг | Събития

На 5 май от 18 ч. в стъкления павилион на Радио Варна ще бъде открита изложба на възпитаниците на Школа по православни християнски ценности и традиции – иконопис при ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна.

Какво се случва в центъра