Книжарница и библиотека

30.03.2017 г.

 

Книжарница и библиотека „Благослов”

Книжарницата е създадена с учредяването на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” през 2002 година. Тя е част от просветната дейност на центъра. Намира се на ул. 27 юли, № 9, разположена е на 1 ет. на сградата в съседство с храма.

Мисия на книжарницата е да запознава с православното книжовно наследство и да приобщава към ценностите на Православната църква. Представяме съвременна богословска литература, периодика, иконопис, музика…

Предлагат се книги на български издателства за православна литература, както и икони, църковна утвар, богослужебни книги, кръстове, броеници. Азбучен указател на наличните заглавия в книжарницата вижте в прикачения документ под статията

Книжарница ”Благослов” разполага със собствен библиотечен фонд и читалня. В библиотеката могат да се намерят ценни книги на български, сръбски, гръцки и руски език - светоотеческа литература, съвременно богословие, детска литература, катехизис, библейски текстове, иконопис, църковно изкуство. Могат да се заемат и дискове с църковна музика.
Има сбирка с периодични издания на християнска тематика.

Електронният адрес за книжарницата е:
blagoslov_kn@abv.bg
052 614 691 

В случай, че не сте сигурни какво да изберете, за да зарадвате някого, може да закупите подаръчен ваучер на желана от вас стиойност. При представянето му в определения срок притежателят на ваучера може да закупи за съответната сума книги или нещо друго от книжарницата. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тениски с надпис 

Освен богатия избор на книги и икони в книжарница „Благослов”, вероятно ще ви направят впечатление и тениските с надписи, каквито няма да откриете на друго място. Наричаме ги „тениски с мисия”, защото надписите върху тях представляват кратко послание, което насочва мисълта към ценностите на християнската вяра. (вж. Още)
В момента в книжарницата са налични само с три от надписите – „Вярвам”, „Любовта не дири своето”, и „Ум Христов”. Моделите са дамски и мъжки, цветовете – тъмносин, черен и масленозелен.  


Издания на Духовно-просветния център:

„Посъветвай ме, отче!”

Какво е човешкото призвание на земята? Какво представлява милосърдието? Как да се противопоставим на гордостта? Какво иска от нас Господ и кое дело е най-важно за християнина? Отговор на тези и други въпроси и недоумения от християнското ежедневие дава новата книга „Посъветвай ме, отче!”, съвместно издание на Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” на Варненска  и Великопреславска митрополия и Издателско-информационна къща „Светигора” на Черногорска и Приморска митрополия. 

Книгата излиза за първи път на български език с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и Черногорския и Приморски Митрополит Амфилохий.

Mисли и поуки на известни старци и подвижници, както от древността, така и от наши дни, през техния духовен опит и благодатен дар. (вж. откъс - Тук
/изчерпана/
 

Поредица  „Наставления за светото Тайнство”

„Покаяние и изповед”
Първата книжка от поредицата  „Наставления за светото Тайнство”.  В нея няма да откриете въпросник, по който да се изповядвате, а и не е това целта. Тя е част от катехизационния проект на Духовно-просветния център за светите Тайнства на Църквата. Изповедта е покаяние. Тя започва с разбирането на греха, нещо много повече от отмятането на изброените точки от списъка. Тук са подбрани най-често срещаните въпроси от опита на свещениците: какво е изповедта, защо трябва да се изповядваме, каква да бъде подготовката ни, как да преодолеем чувството си за срам по време на изповедта, едно и също нещо ли са покаянието и изповедта, задължително ли е да се изповядваме пред свещеник и има ли значение пред кого, какво е епитимия и т. н. (вж. Още)

„Вяра и Кръщение”
Продължава катехизационната поредица на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” за светите Тайнства на Църквата – „Наставления за светото Тайнство”. Следващата книжка обръща внимание на смисъла и същността на вярата и св. Кръщение. (вж. Още) 
 

„Надгробен плач” – песнопения на Опело Христово, Варна, 2016 г.

 

Изданието съдържа трите похвални погребални песни, които се пеят на Велики Петък вечерта около св. Плащаница. Подготвено въз основа на Синодално издание, 1957 г. и изданието на библиотека „Духовно възраждане”, 1991 г. Издава се с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. (още - тук)
 

Нови книги - ТУК

 

Още от Дейности на центъра

Иконописна школа

  Школата по иконопис е създадена през 2000 година от иконографа Диян Димитров  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По идея на о. Василий Шаган и о. Антон тя е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на Пресв. Богородица - стария" и работи там до 2005 година. Оттогава до...

Милосърдна дейност

Трапеза за бедни Разказ на отговорник  в Трапеза за бедни История В средата на месец февруари 2012 година,  по идея на един от енориашите и с благословията на свещеника, основахме Трапеза за хора в нужда към храм "Св. Архангел Михаил". В началото всичко беше скромно - една по-голяма тенджера,...

Духовно-просветна дейност

Беседи за православната вяра Беседите се провеждат в четвъртък от 18.00 часа с водещ Борислав Аврамов и имат за цел да помагат на търсещите хора да осмислят вярата си. Представляват въведение в основните понятия на православната вяра и следват православния празничен календар. Посещават ги хора, които се подготвят за кръщение,...

Какво се случва в центъра